Atlantikom sa plaví opustená 200-metrová loď, do USA mala prepraviť tisícky nových áut

TA3
17.2.2022 16:22

Atlantickým oceánom sa plaví veľká opustená nákladná loď, na ktorej vypukol požiar. Portugalské námorníctvo prepravilo v stredu do bezpečia jej 22-člennú posádku, zranených nehlásili. Plavidlo malo dopraviť z Nemecka do USA 4000 nových vozidiel Porsche a Volkswagen. Príčina vzniku požiaru zatiaľ nie je známa.

Atlantikom sa plaví opustená 200-metrová loď, do USA mala prepraviť tisícky nových áut
reprofoto: Daily Mail

Nákladná loď Felicity Ace, ktorá má na dĺžku takmer 200 metrov, prevážala z nemeckého mesta Emden do Davisville v USA 4000 tisíc áut značiek Porsche a Volkswagen, informoval portál Daily Mail. Požiar vypukol v nákladnom priestore uprostred Atlantického oceána, po čom sa na lodi spustil alarm. Príčinu vzniku požiaru zatiaľ neobjasnili.

Portugalské námorníctvo uviedlo, že 22-člennú posádku evakuovalo z lode do záchranných člnov v blízkosti Azorských ostrovov. Vrtuľníkom ju previezli do bezpečia na ostrov Faial vzdialený asi 170 kilometrov. Loď sa tak plaví Atlantickým oceánom bez posádky a opustená. Na evakuácii sa podieľal hliadkovací čln a štyri obchodné plavidlá. Zmobilizovali aj portugalské letectvo.

K incidentu na lodi sa už vyjadrila aj automobilka Porsche. "Naše myšlienky sú s 22-člennou posádkou lode Felicity Ace, o ktorej vieme, že je v bezpečí a v poriadku vďaka záchrane portugalským námorníctvom, ktoré zareagovalo na správy o požiari na palube," uviedla spoločnosť vo vyhlásení s tým, že je v kontakte s prepravnou spoločnosťou a neskôr poskytne bližšie informácie.

Automobilka Volkswagen vo vyhlásení uviedla, že s úradmi a prepravnou spoločnosťou spolupracujú na vyšetrovaní príčiny incidentu. Podľa hovorcu portugalského námorníctva José Sousa Luísa podrobnosti o prebiehajúcej operácii zatiaľ nie sú známe. Po evakuácii vydali pre lodnú dopravu varovanie, že sa neďaleko Azorov plaví loď bez posádky. Hovorca tiež uviedol, že na nákladnej lodi mali skontrolovať či nehrozí jej potopenie, alebo neznečistí oceán. 

Majiteľ nákladnej lode hľadá podľa Toronto Star remorkér, ktorým by Felicity Ace odtiahol, čo bude pravdepodobne pre jej veľkosť nemožné. Felicity Ace je schopná prepraviť viac ako 18 700 ton nákladu. Na cestu sa z nemeckého Emdemu vydala 10. februára, pôvodne sa očakávalo, že do Davisville dorazí 23. februára. Zyčajne preváža vozidlá Volskwagen, Lamborghini, Audi a Porsche.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok