Krúpa: Žilinkove argumenty k obrannej dohode s USA sú niečo hrozné, som z neho šokovaný

TA3
8.2.2022 21:45

Poslanci parlamentu dnes prerazili dno. Pri rokovaní o zmluve s USA porušili azda všetky pravidlá a povinnosti vyplývajúce z rokovacieho poriadku. Prispeli k tomu najmä Kotlebovci, servítku si však nebral ani minister obrany. Dokonca došlo aj k poškodeniu hlasovacieho zariadenia. Dá sa v takejto atmosfére dospieť k rozumnému riešeniu? Môže sa atmosféra z parlamentu preniesť aj na ulice a námestia? V relácii Téma dňa sme opýtali Juraja Krúpu, predsedu Výboru NR SR pre obranu a bezpečnosť a Juraja Blanára, podpredsedu NR SR.

Krúpa: Žilinkove argumenty k obrannej dohode s USA sú niečo hrozné, som z neho šokovaný
TASR / Jakub Kotian

Juraj Krúpa je sklamaný z toho, čo sa v parlamente za dnešný deň udialo. Podľa neho to poukazuje na úbohosť a jednoduchosť ľudí, ktorí v pléne vyčíňali. „Sú to ľudia, ktorí šíria zlo, ktorí šíria násilie, nenávisť, bludy a dezinformácie,“ poznamenal. V podstate spôsobujú rozvrat spoločnosti, čo je ten najhorší signál nielen dovnútra, ale aj navonok,“ zhodnotil.

Juraj Blanár kritizoval, že koalícia neumožnila rozprávať generálnemu prokurátorovi Marošovi Žilinkovi. Podľa Blanára sú v prejave uvedené jasné argumentácie, prečo je daná zmluva proti Slovensku. Prejav generálneho prokurátora musel nakoniec prečítať samotný Juraj Blanár.

Krúpa poznamenal, že rokovania ohľadom tejto zmluvy budú trvať ešte mesiace. "Čím skôr bude zmluva uzavretá, tým viac máme možností ešte vyjednávať," uviedol. Ubezpečil, že pri obrannej dohode s USA ide o posilnenie obranyschopnosti a bezpečnosti Slovenskej republiky. „Máme 23 krajín, ktoré túto zmluvu podpísali bez akýchkoľvek problémov. My sme jediná krajina, ktorá sa takto správa," doplnil.

Krúpa sa vyjadril aj k príspevku Maroša Žilinku. Jeho 25-stranový prejav k obrannej dohode nazval ako „niečo hrozné“. Je to podľa neho veľmi slabá argumentácia. „Som šokovaný, že človek, ktorý si hovorí generálny prokurátor, nemá ani šajnu o základných parametroch dojednávania medzinárodných dohôd a zmlúv,“ podotkol.

Blanár si myslí, že obranná dohoda má výhody len pre Spojené štáty americké. „Kritizujeme to aj preto, lebo si myslíme, že Spojené štáty akoby obchádzali alianciu a dvoch významných partnerov aliancie a to je Nemecko a Francúzsko.“ Vláda podľa neho chce zmluvu uzavrieť čím skôr, pretože nechcú byť kritizovaní samotnými Spojenými štátmi.

Na záver dodal, že obštrukcie pri schvaľovaní zmluvy robiť nebudú. "Chceme len poukázať na to, že zmluva je pre Slovensko nepotrebná a nebezpečná," skonštatoval Blanár.

Celú reláciu Téma dňa si môžete pozrieť aj tu:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok