Problémy s pankreasom nezapíjajte kávou. Hrozí dokonca zlyhanie orgánov

TA3/bd
4.2.2022 09:00

Pankreas je žľaza, ktorá leží na začiatku vášho čreva a produkuje pankreatické enzýmy, ktoré vám pomáhajú tráviť jedlo. Keď sa táto žľaza bolestivo zapáli, vznikne stav známy ako pankreatitída. Zápal spôsobuje, že sa enzýmy otáčajú a napádajú pankreas. To môže viesť k ďalšej bolesti, zápalu a zvracaniu. Niektoré potraviny a nápoje, vrátane kávy, môžu spôsobiť zhoršenie príznakov pankreatitídy.

Problémy s pankreasom nezapíjajte kávou. Hrozí dokonca zlyhanie orgánov
FreePik

Pankreatitída vyvolaná kávou a alkoholom

U ľudí, ktorí nemajú pankreatitídu, sa zdá, že konzumácia kávy môže mať ochranný účinok. Štúdia z roku 2004 zistila, že ľudia, ktorí pili kávu, mali znížené riziko jej vzniku. Toto riziko, hoci malé, bolo významné a štúdia bola obmedzená na jedincov s alkoholizmom. Alkoholizmus totiž zvyšuje vznik tohto ochorenia. Ľuďom, ktorí pijú nadmerné množstvo alkoholu, môže káva pomôcť znížiť alebo oddialiť účinok tohto toxínu na pankreas.

Akútna vs. chronická  

Akútna pankreatitída je charakterizovaná náhlym nástupom symptómov a môže byť život ohrozujúca, ak sa rýchlo nelieči. Príčinou tohto typu pankreatitídy môžu byť lieky, ochorenie žlčníka a chronické užívanie alkoholu. Ak sa akútna pankreatitída nelieči, môže viesť k dehydratácii, zníženiu krvného tlaku a zlyhaniu orgánov. 

pankreas FreePik

Chronická pankreatitída, ako už názov napovedá, sa vo všeobecnosti nezlepšuje bez ohľadu na lekársky zásah. Tento typ pankreatitídy môže byť dedičný alebo sa môže vyskytnúť v dôsledku základných zdravotných stavov, ako je zhoršené trávenie tukov.

Pankreatitída a káva

Napriek zjavnému ochrannému účinku, ktorý môže mať káva na váš pankreas, môže príznaky zhoršiť, ak už máte tento stav. Osoby, ktoré majú pankreatitídu, by sa mali vyhýbať akémukoľvek nápoju, ktorý obsahuje kofeín, a iný mierny až stredne silný stimulant. Patrí sem káva, čaj a niektoré druhy nealkoholických nápojov. Kávu možno zaradiť do denného príjmu tekutín podľa odporúčania lekára alebo dietológa. Ak však po vypití kávy pocítite zhoršenie príznakov, porozprávajte sa so svojím lekárom a znížte alebo vylúčte nápoj zo svojho jedálnička.

alkohol FreePik

Liečba 

Liečba chronickej pankreatitídy vo všeobecnosti pozostáva zo zvládania bolesti a súvisiacich symptómov. Akútna pankreatitída zvyčajne vyžaduje liečbu bolesti, niekedy kombinovanú s antibiotikami a liekmi na uľahčenie lepšieho trávenia. Pri akomkoľvek type pankreatitídy by ste sa mali vyhýbať alkoholu a možno budete musieť obmedziť spotrebu tukov a sodíka.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok