Európska zdravotná únia pomáha lepšie zvládať globálne zdravotné problémy

TA3 TASR
30.1.2022 11:58

Slovenská lekárska komora považuje Európsku zdravotnú úniu za prospešný projekt, ktorý pomáha členským štátom Európskej únie lepšie a efektívnejšie zvládať globálne zdravotné problémy. Pre TASR to uviedla predsedníčka Stáleho výboru SLK pre zahraničie Ľudmila Lysinová.

Koronavírus lekári výskum ošetrovanie ilu 1140px (SITA/AP)
SITA/AP

"Zdravotníctvo v celej Európe rieši rovnaké problémy - či už sa týkajú prevencie a liečby ochorení, financovania zdravotníctva alebo nedostatku zdravotníckych pracovníkov. Snahu o posilnenie kompetencií v tejto oblasti preto považuje SLK za prirodzenú," hovorí Lysinová.

SLK v súvislosti s Európskou zdravotnou úniou poukazuje na význam koordinácie spolupráce pri prevencii, liečbe ochorení aj systémoch poskytovania zdravotnej starostlivosti v bežných časoch aj počas krízy. "V súčasnosti sa zameriava na čo najlepšie zvládnutie pandémie Covid-19, vývoj, výrobu, kontrolu liečiv a spoločný plán boja proti rakovine," podotkla Lysinová.

Zároveň dodala, že aké zdravotníctvo na Slovensku v súčasnosti bude, závisí od štátnej zdravotnej politiky, keďže zdravotníctvo patrí do kompetencie jednotlivých členských štátov.

Európska komisia podnikla prvé kroky k budovaniu Európskej zdravotnej únie v novembri 2021. O jej dobudovaní sa diskutuje aj v rámci prebiehajúcej Konferencie o budúcnosti Európy (CoFoE). Tá umožňuje občanom jednotlivých členských krajín vyjadriť sa k budúcnosti EÚ aj formou občianskych panelov.

Celkovo štyri občianske panely svoje odporúčania predložia Európskemu parlamentu. Neskôr budú zahrnuté do záverečnej správy, ktorú pripraví na jar výkonná rada konferencie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok