Očkovanie tehotných je bezpečné. Neodporúča sa len v prvom trimestri, hovorí primár Kaščák

TA3/hm
26.1.2022 06:00

Covid-19 neobchádza ani tehotné ženy. Analýza Európskej liekovej agentúry potvrdila, že očkovanie proticovidovou vakcínou je pre ne bezpečné a netreba sa ho báť. Horšie než krátkodobé nežiaduce účinky, ktoré sú u tehotných rovnaké ako u zvyšku populácie, je nakazenie sa covidom. Primár trenčianskej pôrodnice Peter Kaščák by so zdravím nehazardoval. Ako pripomenul, už aj samotná tehotnosť je pre organizmus ženy záťažou.

pôrod tehotenstvo tehotná 1140 px (SITA/AP)
SITA/AP

Hoaxy o potratoch po vakcíne či neplodnosti štúdie a vedci nadobro vyvrátili. Očkovanie proticovidovou vakcínou je u tehotných žien bezpečné, čo nedávnou analýzou potvrdila aj EMA. "Európska lieková agentúra vyhodnotila najnovšie štúdie až 65 000 tehotných žien v rôznych štádiách tehotenstva. Na základe tejto analýzy EMA potvrdzuje, že vakcíny nespôsobujú žiadne problémy pri tehotenstve, nezvyšujú riziko potratu alebo predčasného pôrodu alebo vedľajších účinkov u nenarodených deťoch," informovalo o výsledkoch ministerstvo zdravotníctva.

Slovenskí gynekológovia sú opatrnejší

Primár Gynekologicko-pôrodníckej kliniky Fakultnej nemocnice v Trenčíne Peter Kaščák potvrdil, že sa v rámci svojej praxe stretol aj s tehotnými pacientkami, ktoré sa infikovali koronavírusom Sars-CoV-2. Niektoré z nich zasiahol horší priebeh ochorenia. "Na infekčnom a anesteziologickom oddelení našej nemocnice boli prípady žien, ktoré potrebovali liečbu vysokoprietokovým kyslíkom, alebo prípady tehotných žien na umelej pľúcnej ventilácii," uviedol pre TA3. Ako dodal, žiadna z tehotných pacientok s ťažkým priebehom infekcie Covid-19 nebola očkovaná.

Tehotné ženy sa na Slovensku očkujú len vakcínou od spoločnosti Pfizer/BioNTech. Menšiu ani upravenú dávku nedostávajú. Ako uvádza na svojom webe Národný portál zdravia, britskí odborníci odporúčajú očkovanie proti covidu kedykoľvek počas tehotenstva. Slovenskí gynekológovia, vrátane Kaščáka, sú však opatrnejší.

"Očkovanie tehotných pacientok je bezpečné, avšak z viacerých dôvodov sa v prvom trimestri neodporúča. V prvom trimestri je vhodné očkovať len rizikovú pacientku s pridruženou diagnózou," vysvetlil Kaščák. Horná hranica pre očkovanie počas tehotenstva nie je - tehotná žena sa môže dať zaočkovať prakticky až do pôrodu. Ako Kaščák potvrdil, ženy sa počas gravidity nemusia vyhýbať ani posilňujúcej booster dávke vakcíny. Lekári ju odporúčajú. 

Nežiaduce účinky u tehotných

S nežiaducimi účinkami sa po očkovaní môžu stretnúť aj tehotné ženy. Odlišné ako u iných zaočkovancov však nie sú. Stretnúť sa môžu s bolesťou alebo opuchom v mieste vpichu či so zmenami na lymfatických uzlinách. Ako v tejto súvislosti uvádza Národný portál zdravia, bolesti svalov, kĺbov alebo hlavy boli menej časté u tehotných žien po oboch dávkach v porovnaní s netehotnými. 

"V prípade horúčky sa odporúča podanie paracetamolu, keďže samotná horúčka môže nepriaznivo ovplyvniť priebeh tehotenstva," dodáva portál. Komplikácie po očkovaní, vrátane krvácania, Kaščák u svojich pacientiek nezaznamenal.

Očkovanie proti ochoreniu Covid-19 sa odporúča aj počas dojčenia. Dojčenie nie je po očkovaní potrebné prerušiť, a to ani na krátky či prechodný čas. "Štúdie ukázali, že v prípade mRNA vakcín dochádza k zanedbateľnému vylučovaniu vakcinálnej mRNA do materského mlieka," uviedol. Národný portál zdravia uvádza, že tehotné a dojčiace ženy majú silnejšiu imunitnú odpoveď po očkovaní ako po prekonaní infekcie Covid-19. Rovnako aj deti, ktorých matky sa dali zaočkovať počas tehotenstva, mali výrazne vyššie množstvo protilátok ako deti matiek, ktoré ochorenie počas tehotenstva prekonali.

Covid môže spôsobiť komplikácie

Očkovanie vakcínami chráni pred ochorením Covid-19, registrácia je otvorená už aj pre deti vo veku od päť do 11 rokov. Kaščák pripomína, že okrem toho, že Covid-19 môže byť u tehotných žien spojený so širokým spektrom komplikácií, už aj samotná tehotnosť je pre organizmus ženy záťažou. "Komplikácie gravidity sú, samozrejme, častejšie u Covid-19 pozitívnych symptomatických žien v porovnaní s pacientkami s asymptomatickým priebehom," uzavrel primár.

Národný portál zdravia v tejto súvislosti uvádza, že tehotenstvo tlmí imunitu matky, a zároveň zaťažuje kardiovaskulárny aj pľúcny systém, infekcie u tehotných žien môžu mať teda horší priebeh ako u netehotných. "Očkovanie zabezpečí nielen ochranu pred infekciou gravidnej či dojčiacej ženy, ale zároveň aj prenos ochranných látok cez placentu či materské mlieko k dieťatku."

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok