Delfíny využívajú sex na utuženie vzťahov v spoločenstve, samice si ho užívajú

TA3 ČTK
29.1.2022 08:00

Samica delfínov sú sexuálne veľmi aktívne a podľa nového zistenia vedcov sa venujú sexu nielen kvôli rozmnožovaniu, ale hlavne pre vlastné potešenie. Vyplýva to zo skúmania klitorisov u samíc delfínov skákavých, ktoré ukázalo, že tento orgán slasti je u nich plne funkčný. Napísal o tom denník The New York Times.

delfín delfíny doneck (SITA)
SITA

"Mnoho ľudí sa domnieva, že ľudia sú jedineční v tom, že majú sex pre potešenie. Nový výskum však takýto postoj nahlodáva," komentovala štúdiu zverejnenú v odbornom magazíne Current Biology evolučná biologička Justa Heinenová-Kayová. "Predtým panoval názor, že samičie genitálie sú jednoduché a nezaujímavé. Ale čím viac ich vedci skúmajú, tým častejšie zisťujú, že to tak vôbec nie je," dodala.

Delfíny skákavé sa venujú sexuálnej aktivite aj niekoľkokrát denne. Párenie spravidla trvá len niekoľko sekúnd, ale sexuálne aktivity vykonávané pre utuženie vzťahov v spoločenstve sú oveľa dlhšie, častejšie a rôznorodejšie ako v heterosexuálnych, tak aj v homosexuálnych pároch.

Dve z autoriek novej štúdie, Patricia Brennanová a Dara Orbachová, sa na klitoris zamerali, keď skúmali anatómiu vagíny. Už vtedy zistili mnoho prekvapivých informácií, napríklad to, že samice delfínov môžu zadržať spermie od niekoľkých samcov a samy si vybrať, ktoré z nich oplodnia vajíčko. Tentokrát sa zamerali na tkanivo klitorisu, ktoré analyzovali pomocou počítačovej tomografie. Podľa nich množstvo nervových zakončení svedčí o tom, že klitoris je u delfínov citlivý a jeho stimulácia môže prinášať potešenie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok