Čokoláda pomáha ženám po menopauze udržať si štíhlu líniu, tvrdia španielski vedci

TA3/zm
21.1.2022 08:00

Odopierate si celý život sladké, aby ste si udržali postavu? Dobrá spáva, po menopauze je práve čokoláda to, čo vaša línia potrebuje.

Čokoláda pomáha ženám po menopauze udržať si štíhlu líniu, tvrdia španielski vedci
Pexels/Anete Lusina

Občas aj sladkosti spaľujú tuky, hoci to znie paradoxne.  Objavom, že čokoláda pomáha ženám po prechode držať kilá na uzde, prišli španielski vedci.

Čokoláda na raňajky

Čím kvalitnejšia čokoláda s vyšším obsahom kakaa, tým zdravšia sladkosť to pre telo. Platí to bez ohľadu na vek, no i tak všetci vieme, že má množstvo kalórii, preto sa jej, minimálne počas diét, vyhýbame. V určitom veku to tak nemusí byť, a naopak, mali by ste si ju dopriať.

Horkej čokoláde a jej benefitom sa po prechode vyrovná aj jej mliečny variant.  Aby to však platilo, musíte s touto sladkosťou začínať deň. Španielsky výskum prebiehal tak, že ženy prechádzajúce menopauzu rozdelili do dvoch skupín. V priebehu dvoch týždňov mali dobrovoľníčky denne zjesť 100 gramov mliečnej čokolády. Jedna skupina „mlsala“ ráno a druhá večer, pred spaním.

A už je vám asi jasné, ako tento pokus dopadol, hoci vás zrejme prekvapí, že ani jedna dáma počas výskumu nepribrala. No tie, ktoré raňajkovali čokoládu, dokonca schudli!

Načasovanie jedla

Jedným zo záverov, na ktoré Španieli prišli je, že obzvlášť pri hormonálnych zmenách je dôležité načasovanie kalorických jedál. Ak ich zjete doobeda, telo má čas poradiť si množstvom prijatej energie a spáliť ju. A pri menopauze môže byť dokonca toto spaľovanie prínosné, pretože ešte viac naštartuje metabolizmus, ktorý za normálnych okolností počas prechodu štrajkuje. Práve preto extra kalórie majú u žien v menopauze efekt chudnutia.    

Témy: čokoláda
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok