Prípravy na jesenné spojené voľby sa začali. Bude to náročné, hovorí predseda štatistického úradu

TA3 TASR
31.12.2021 11:01

S prípravami na vôbec prvé spojené voľby do orgánov samosprávy obcí a orgánov samosprávnych krajov na jeseň 2022 začal Štatistický úrad SR už v priebehu končiaceho sa roka. Potvrdil to predseda Štatistického úradu SR Alexander Ballek, podčiarkujúc náročnosť výzvy, ktorú spojené voľby predstavujú.

Prípravy na jesenné spojené voľby sa začali. Bude to náročné, hovorí predseda štatistického úradu
TASR/Ján Krošlák (ilu)

Poukazuje pritom na to, že samotné komunálne voľby, rozhodujúce o voľbe zástupcov takmer 3-tisíc samospráv sú z hľadiska realizácie a spracovania výsledkov najnáročnejšie spomedzi všetkých druhov volieb. "Teraz sa súčasne budú voliť predsedovia a poslanecké zbory ôsmich samosprávnych krajov. Bude to náročné, pretože pôjde o sumarizáciu výsledkov pre dve odlišné volebné štruktúry," upozorňuje Ballek.

Vysvetľuje ďalej, že volebné okrsky budú spoločné. "Pre komunálne voľby sa však výsledky zosumarizujú v obci/meste a následne v 50 okresných volebných komisiách. Pre krajské voľby sa okrskové výsledky spracujú v približne 100 obvodných komisiách," objasňuje predseda Štatistického úradu SR.  

K poskytnutiu rýchlych a prehľadných priebežných a definitívnych výsledkov má prispieť integrovaný volebný systém, ktorý pred každými voľbami prechádza vylepšeniami a revíziami. "V prvom štvrťroku 2022 zapracujeme zmeny, ktoré vyplynuli zo schválenej novely volebného zákona a začne sa príprava veľmi dôležitého zaškoľovanie zástupcov obcí a miest," avizuje Ballek. 

Predseda úradu pripomína, že novelizovaný volebný zákon zavádza povinne elektronické spracovanie a zasielanie volebných zápisníc, odpadne teda čakanie na fyzické preberanie dokumentov. "Elektronizácia podľa našich skúseností skráti celkový čas spracovania, zníži i výskyt chýb pri vypĺňaní zápisníc. Na druhej strane zmena zvýši už aj tak nesmierne vysoké nároky na presnosť priebežných výsledkov," konštatuje Ballek.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok