Digitálne novoročné predsavzatia: Ako tráviť menej času pred obrazovkou?

TA3/zm
1.1.2022 10:00

Ak trávite väčšinu dňa pred počítačom a s mobilom v ruke, a potom doma zrelaxujete pred televízorom, možno sa týkajú práve vás. Digitálne novoročné predsavzatia sa vyskytujú až u tretiny populácie, ktorá by chcela tráviť pred obrazovkou menej času.

Digitálne novoročné predsavzatia: Ako tráviť menej času pred obrazovkou?
Pexels/Vlada Karpovich

Podľa prieskumov z minulého roka si až 40 percent zapojených respondentov dávalo už na rok 2021 predsavzatie, že budú menej času tráviť s elektronikou. Rok 2022 nebude zrejme výnimkou a popri klasike ako je chudnutie alebo skoncovanie so zlozvykmi sa aj digipredsavzatia dostanú na popredné priečky.

Kybernetický stres

Jedným z dôvodov, prečo sa digitálny detox stáva populárnym je kybernetický stres. Až 56 percent opýtaných chce tráviť online a pred obrazovkami menej času preto, aby si chránili súkromné údaje. V dnešnej dobe si totiž nadpolovičná väčšina uvedomuje, že vďaka aplikáciám a celkovému pripojeniu na internet, sa o nás môžu IT experti dozvedieť veľmi veľa dát. V tejto skupine opýtaných sú aj takí, ktorí sa vyslovene boja ukradnutia hesiel či dokonca peňazí z účtu. A to všetko odborníci dnešnej doby definujú ako kybernetický stres.

Digitálny detox

Riešenie, ako tráviť pred obrazovkami najrôznejších zariadení menej času, je jediné. Volá sa digitálny detox a podobne ako pri tom stravovacom, si určíte aj s elektronikou určité hranice a limity. Stráviť menej času pred obrazovkou by chcelo až 29 percent respondentov, z toho 18 percent sa chce vyslovene zamerať na večerné hodiny, a fakt, že s mobilom, tabletom či iným zariadením chodievajú doslova spať do postele, s čím by chceli skoncovať.

IT upratovanie

V rámci spytovaných dobrovoľníkov sa objavila aj malá skupina, ktorá by sa chcela zamerať na upratovanie v IT svete. Napríklad pretriediť si súbory na ploche počítača, fotografie a iné dáta v telefóne, ale aj zredukovať priateľov na sociálnych sieťach. Takto zmýšľa približne 11 percent ľudí.

Témy: Stres počítač
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok