ROZHOVOR: Žiaden Kotleba ani Mazurek. Predseda Spolu Kollár hovorí, s ktorými stranami by spolupracoval

TA3
17.12.2021 18:09

Boris svojím mlčaním k možnému obnoveniu trestného konania v kauze únos hovorí až priveľa, myslí si o svojom menovcovi poslanec a predseda strany Spolu Miroslav Kollár. Jeho strana ohlásila predvolebnú spoluprácu s troma mikrostranami. Čo má jeho strane priniesť? A prečo sa kvôli Marošovi Žilinkovi obrátil na ústavný súd?

Kollár zo strany Spolu nebude hlasovať za pád Hegerovej vlády
TASR - Jaroslav Novák

Aktuálne ste oznámili, že strany Spolu, DS, ODS a Šanca rokujú o spolupráci pre komunálne a župné voľby. Máte za sebou prvé rokovanie, koľko ich budete potrebovať na definitívnu dohodu?

Bilaterálne sa s týmito stranami bavíme od októbra, od môjho zvolenia za predsedu. Z hľadiska celoštátnych preferencií strán nejde o silné strany, ale v komunále máme spolu tridsať starostov a vyše štyristo poslancov. Po vzniku ODS sme si dali prvé stretnutie vo štvorici s tým, že sme si povedali, že máme záujem sa baviť o spoločnom postupe a dali sme si nejaké domáce úlohy, ktoré by mali v ideálnom prípade po Novom roku vyústiť do podpísania koaličnej zmluvy pre komunálne a župné voľby.

Zmysel spolupráce je vytvoriť miestne koalície, to znamená, že ich skladba môže byť rôzna, napríklad vzhľadom na obsadenosť niektorou zo strán v danej volebnej lokalite?

Tam, kde to bude možné, chceme vystupovať ako štvorkoalícia, ale samozrejme, keďže sú už rozbehnuté v niektorých krajoch, vo väčších mestách aj so širšími koalíciami, povedali sme si, že môžeme ešte hľadať ten model, ktorý nám umožní neprepásť žiadnu šancu byť v nejakej koalícii, ktorá má potenciál na župana, alebo primátora mesta.

Spomínali ste tridsiatich primátorov, koľko by ste ich, spolu s poslancami, chceli mať po voľbách?

Hovoríme o poslancoch a primátoroch, ktorí kandidovali priamo ako členovia alebo pod značkou týchto strán, teraz neriešim iných koaličných. Toto je silný mandát, ktorý máme a keďže som priaznivec slabšej centrálnej vlády a silnejších samospráv, tak pre nás majú tieto voľby veľký zmysel.

Pavel Macko, dnes predseda novej strany ODS a kedysi kandidát za vašu stranu, hovoril, že ste otvorení spolupráci s ďalšími. S kým ešte? Sám ste vylúčili PS, Dobrú voľbu a viac menej aj o KDH ste hovorili ako o strane iného typu, ako je vaša, tá ponuka nie je neobmedzená.

Jedna z úloh, ktoré nás čakajú hneď na začiatku roka, je aj stanovenie mantinelov, za ktoré jednotlivé strany nepôjdu, ani na lokálnej úrovni. Tieto rámce sme si zatiaľ ešte nehovorili, ale vnímame situáciu rovnako - žiaden Smer, kotlebovci, noví kotlebovci - títo budú vonku a o ostatných stranách sa budeme rozprávať.  

Aká je dnes, povedzme, aj personálna situácia v Spolu po odchode niektorých jej členov do Progresívneho Slovenska? Koľko volebných okresov budete môcť obsadiť?

Od snemu odišlo štyridsať členov z 370, prijali sme trinásť, ďalších desať-pätnásť máme na čakačke. Bola to skupina, ktorá bola za zánik strany. Chápem ich politicky i ľudsky, že budú v kariére pokračovať v Progresívnom Slovensku.

Aký máte s touto 40-tkou vzťah?

Snažím sa tie brázdy neprehlbovať. Ak to myslíme so Slovenskom vážne, tak sa pri nejakej forme spolupráce v budúcnosti iste stretneme. Strana je stabilizovaná, predsedníctvo máme kompletne obsadené. 

Ten spomínaný regionálny rozmer, o ktorý sa snažíte, sa aj v tomto prejavuje?

Prvýkrát v ňom prevažujú ľudia z mimobratislavského prostredia, máme vybudované krajské štruktúry, fungujú koordinátori, pretože koaličná spolupráca bude fungovať v rámci krajských koaličných rád. Pracujeme, ale žiadnu stranu, samozrejme, taký odchod nepoteší.

Na druhej strane sa aspoň nemusíte k niektorým otázkam z minulosti vracať.

Beriem to tak, že odišla tá časť strany, ktorá sa po neúspešných voľbách 2020 pokúsila vdýchnuť nový život strane cez zelenú linku, to skončilo ziskom 0,33 percenta a aj preto Juraj Hipš zavolal do strany mňa a ďalších, potom si však o tri mesiace z neznámeho dôvodu rozmyslel, že zase sa chce upierať k PS-ku. Neprestávame byť enviromentálne zodpovedná strana. Hodnotovo sa všetci upratujú tam, kde im je dobre, a to vytvára väčší priestor pre budúcu spoluprácu, ako keby mali tieto pnutia v stranách pokračovať.

"Máme poslednú šancu ukázať Mazurekovi, Kotlebovi, že toto nie je ich Slovensko." Bojíte sa v tomto smere budúcoročných volieb komunálnych a župných volieb, že by práve tam mohli uspieť, keď napríklad ĽSNS má aktuálne dlhšie pod päť percent?

Sám som zvedavý, pretože tieto komunálne a župné voľby budú prvé po pandémii, doteraz nikdy nebodovali na lokálnej úrovni. Aj v Hlohovci mám okresky, kde kotlebovci získavali v parlamentných voľbách 20 - 30 percent, ale nedokázali to preniesť do komunálnych. Uvidíme, či tá postkovidová a kovidová nálada nerozdelí voličov aj na komunálnej úrovni.

Bavíme sa v deň, kedy bola zverejnená informácia o možnom ďalšom trestnom konaní vo veci únosu syna prezidenta Michala Kováča. Čo na to hovoríte?

Tí, čo sme kauzu detajlne sledovali roky, desaťročia, sme radi, že sa otvoril priestor doriešiť tú kauzu do konca, nezávislým súdom a nech sú tí, čo boli do toho zapletení, potrestaní. Bolo by to korektné aj k rodine Michala Kováča.

Váš menovec Boris to komentovať nechcel. Chcete komentovať jeho nekomentovanie?

Myslím si, že mlčaním niekedy človek povie viac ako dlhými vetami a Boris svojim mlčaním hovorí veľa o svojej minulosti.

Spolu s vládnymi poslancami si myslíte, že paragraf 363 môže byť protiústavný. Obrátili ste sa na ústavný súd.

Vzhľadom na to, že časť koalície neumožnila zákon opraviť, tak aby nemohol byť zneužívaný a tak ako ho využil generálny prokurátor Žilinka, tak nech teraz ústavný súd povie, či je, alebo nie je v súlade s ústavou, aby sme si tu my laicky nevykladali právo a nerobili zlé závery. 

Priebežne sa celé toto volebné obdobie vyjadrujete k perspektívam tejto koalície, hlavne schopnosti naplniť celý mandát. Ako ich vidíte teraz, po schválení pre koalíciu dôležitých reforiem?

Po tých hlasovaniach by som povedal, že dovládnu do konca, ale keďže sa to stále mení, tak po najnovších vyhláseniach koaličných partnerov a miešania sa ministra financií do pandemických opatrení a spolu s Borisom Kollárom prichádza s návrhmi ako zákazom vychádzania pre všetkých 60+, čo demotivuje od očkovania, tak môj pocit je, že to zrejme vydržia. Ak to vydrží rok do ďalšieho štátneho rozpočtu, tak to vydrží v nejakej podobe.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok