Ako nepribrať počas Vianoc: S týmito zásadami sa na vás sviatočné kilá nenalepia

TA3/zm
21.12.2021 16:00

Sviatočné dobroty nás počas adventu neustále lákajú a výsledkom je, že si mnohí po Vianociach a Silvestri nesieme do nového roka aj pár kíl navyše. Ak sa tomu chcete vyhnúť, stačí dodržiavať niekoľko jednoduchých zásad.

Ako nepribrať počas Vianoc: S týmito zásadami sa na vás sviatočné kilá nenalepia
Pexels/Nicole Michalou

Nie je to až také ťažké. Cez sviatky nemusíte pribrať a neznamená to, že si odopriete kapustnicu, šalát alebo koláče. Urobte si bojový plán na obdobie medzi Vianocami a novým rokom.

Priberanie zo stresu

Prvé pravidlo sa týka skôr dní pred Vianocami, kedy máme stres z ukončenia práce, nákupu darčekov a starostlivosti o domácnosť, v ktorej chceme mať všetko dokonalé. Medzi ženami sú v podstate len dva typy. Tie, ktoré nervozitu zajedajú a tie, ktoré pod tlakom nejedia vôbec. Možno vás prekvapí, že ani jedna skupina na tom nie je lepšie alebo horšie. Priberať sa dá rovnako z prejedania ako aj z nepravidelného príjmu potravy.

Práve pravidelné porcie by mali byť základom aj vášho stravovacie režimu celé sviatky. Mať päť menších  jedál je dobrý prvý krok, ale na udržanie štíhlej línie dodržte ešte zopár pravidiel.

Menej cukru a soli

Niekedy nám jedia najmä oči, a tak, keď viete, že sa cez sviatky prejedáte, oklamte samy seba. Na čo piecť dvanásť druhov koláčov a ďalšie štyri dostať od svokry. Skrátka nakúpte, navarte a napečte striedmo, bude vás to menej lákať.  

Pri príprave pokrmov tiež nezabúdajte na to, že soľ zadržiava vodu v tele, a tak môžete pocitovo počas sviatkov nabrať aj niekoľko kíl. Jedlá dochuťte jemne, komu by boli naozaj málo slané, dosolí si na tanieri.

Zdravé vs. nezdravé

Vyvážená strava sa pri diétach nespomína len tak náhodne. Aj v prípade adventného obdobia môžete rovnováhu v jedle aplikovať tak, že si okrem kalorických bômb dáte aj niečo ľahšie, zdravšie. Znamená to, ak viete, že chcete majonézový šalát alebo mastnú kapustnicu na obed, raňajkovať a večerať budete striedmo.

Všeobecne tiež platí, že by ste si vianočné dobroty, ktoré sú prevažne mastné alebo presladené, mali dopriať najneskôr poobede, ale už nie na večeru, kedy sa s energetickým príjmom telo vysporiada ťažšie.

Pitný režim

Nebudeme si klamať, slovenská návšteva sa len málokedy obíde bez alkoholu, z ktorého sa nám okolo pása ukladajú tiež poriadne tukové zásoby. Ak si chcete cez Vianoce dopriať viac drinkov než bežne, nezabúdajte alkohol vyvažovať aj dostatočným pitným režimom, v ktorom bude mať prevahu voda.

Jednak sa na druhý deň nezobudíte s bolesťami hlavy, ale telo bude ľahšie spaľovať alkohol, ak po každom poháriku vypijete minimálne rovnakú dávku čistej vody.

Neplatí to však len pri alkohole. Cez sviatky máme tendenciu nakupovať rôzne sladené sýtené nápoje a džúsy, ktoré treba rovnako obmedzovať, pretože z nich vyplýva veľký kalorický príjem.

Pohyb každý deň

Hovoríte si, že sa celý rok naháňate a aspoň cez sviatky si oddýchnete? Lenže predstava oddychu väčšiny z nás je na gauči s ovládačom v ruke. Pozrite sa na to trochu inak. Konečne máte šancu dostať sa von, na čerstvý vzduch aj inokedy, než len cez víkend. Z každodennej prechádzky si môžete urobiť rodinnú tradíciu, ktorou prospejete aj svoju telu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok