Spojené štáty uvalili sankcie voči viacerým krajinám za nedodržiavanie ľudských práv

TA3 TASR
11.12.2021 14:20

Spojené štáty uvalili v piatok pri príležitosti Medzinárodného dňa ľudských práv sankcie na desiatku osôb a subjektov v Číne, Mjanmarsku, Severnej Kórei a Bangladéši v súvislosti s nedodržiavaním základných práv v týchto krajinách.

clá sankcie akcie 1140px (SITA/AP)
(SITA/AP)

Ministerstvo financií USA oznámilo, že sankcie sa týkajú dvoch mjanmarských vojenských entít a organizácie, ktorá poskytuje rezervy armáde. Jedným zo zasiahnutých subjektov je výrobca zbraní pre armádu a políciu, ktoré boli použité počas brutálneho zákroku voči oponentom vojenského prevratu v krajine z 1. februára. Informovala o tom agentúra Reuters.

Mjanmarské bezpečnostné zložky podľa miestnej monitorovacej skupiny usmrtili už vyše 1300 civilistov, ktorí protestovali proti prevratu, a vyše 10-tisíc ľudí zadržali. Nové sankcie voči Mjanmarsku zaviedli i Kanada a Británia.

Prvé sankcie voči KĽDR, ktoré vydala administratíva prezidenta Joea Bidena, sa týkajú úradu prokuratúry, bývalého ministra pre bezpečnosť a novozvoleného šéfa rezortu obrany. Bidenova administratíva opakovane vyzýva KĽDR, aby sa zapojila do dialógu ohľadom jej jadrového a raketového programu, avšak bezúspešne.

Spojené štáty zaradili čínsku spoločnosť na čiernu listinu

Rezort financií USA okrem toho zaradil na čiernu investičnú listinu čínsku spoločnosť SenseTime zaoberajúcu sa umelou inteligenciou. Obviňuje ju totiž z toho, že vyvinula programy na rozpoznávanie tváre ľudí, ktoré dokážu určiť i ich etnickú príslušnosť, pričom sa zameriavajú prevažne na identifikovanie moslimských Ujgurov. Samotná firma tieto obvinenia poprela a nazvala ich "nepodloženými".

Podľa odhadov expertov OSN sa za posledné roky do zadržiavacích táborov v čínskom regióne Sin-ťiang dostalo vyše milión Ujgurov a príslušníkov iných moslimských menšín v rámci vládnej kampane na násilnú asimiláciu etnických menšín v Číne. Peking tieto obvinenia odmieta. Americká vláda a mnohé ľudskoprávne organizácie však tvrdia, že Čína sa v súvislosti s Ujgurmi dopúšťa genocídy.

Čínske veľvyslanectvo vo Washingtone nové sankcie odsúdilo ako "vážny zásah do vnútorných záležitostí Číny" a "závažné porušenie základných noriem v medzinárodných vzťahoch". Hovorca veľvyslanectva poznamenal, že to "výrazne poškodí čínsko-americké vzťahy" a USA vyzval, aby toto rozhodnutie odvolali.

"Naše dnešné kroky - najmä tie, ktoré sme prijali spoločne so Spojeným kráľovstvom a Kanadou - vysielajú posolstvo, že demokracie na celom svete zakročia voči tým, čo zneužívajú moc štátu a spôsobujú utrpenie a represie," povedal vo vyhlásení tajomník amerického ministerstva financií Wally Adeyemo.

Ministerstvo zahraničných vecí USA v piatok tiež vydalo zákaz vstupu do krajiny pre 12 osôb vrátane predstaviteľov z Číny, Bieloruska a Srí Lanky.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok