Epidemiologická situácia je priaznivejšia. Nemocnice hlásia mierne zlepšenie

TA3 TASR
10.12.2021 15:42

Epidemiologická situácia v Banskobystrickom samosprávnom kraji je v tomto týždni oproti minulému priaznivejšia. Výskyt akútnych respiračných ochorení (ARO) klesol takmer o 23 percent, chrípky a jej podobných ochorení (CHPO) o 68 percent. Informoval o tom v piatok na webe Regionálny úrad verejného zdravotníctva v Banskej Bystrici.

zdravotníctvo nemocnica
TASR/Michal Svitok

„V 49. kalendárnom týždni bolo spolu hlásených 2704 prípadov ARO, čo predstavuje chorobnosť takmer 814 na 100-tisíc ľudí v starostlivosti hlásiacich lekárov. Z toho bolo CHPO 80, čo je chorobnosť zhruba 24 na 100-tisíc osôb,“ uvádza stránka zdravotníkov.

Najvyššiu chorobnosť na ARO mal okres Banská Bystrica, najnižšiu Lučenec. Najvyššia chorobnosť na CHPO bola v okrese Detva, najnižšia v okresoch Banská Štiavnica, Detva, Krupina, Žarnovica a Žiar nad Hronom. V Banskobystrickom kraji bolo v tomto týždni hlásených 5126 prípadov ochorenia Covid-19. Za okres Banská Bystrica je vykázaných 962 ochorení (899 prípadov diagnostikovaných RT-PCR testom a 63 antigénovým testom). V okrese Brezno zdravotníci evidujú 484 ochorení (422 prípadov diagnostikovaných RT-PCR testom a 62 antigénovým testom).

Situácia na Zemplíne

Situácia s pacientmi hospitalizovanými v nemocniciach na Zemplíne s ochorením Covid-19 sa počas týždňa stabilizovala. Zariadenia tiež hlásia najväčší počet voľných umelých pľúcnych ventilácií (UPV) za ostatné obdobie. Vyplýva to z informácií, ktoré poskytla PR špecialistka súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti Svet zdravia Bianka Krejčíová.

V mestskej Nemocnici Snina sa počet hospitalizovaných naďalej pohybuje okolo úrovne 50, zariadenie bude mimoriadne očkovať proticovidovou vakcínou aj v sobotu 11. decembra. Najviac, o 12 osôb, sa znížil počet hospitalizovaných na covidovom oddelení v nemocnici v Michalovciach, kde sa v piatok zdravotníci starajú o 75 pacientov s ochorením spôsobeným novým koronavírusom, pričom piati potrebujú podporu UPV. V zariadení sú tak aktuálne dostupné štyri UPV.

Mierny pokles (o troch) pacientov na covidových lôžkach hlási trebišovská nemocnica. Spomedzi 77 aktuálne hospitalizovaných pacientov si zdravotný stav dvoch z nich vyžaduje napojenie na UPV. K dispozícii sú ďalšie dve. O 31 pacientov hospitalizovaných s ochorením Covid-19 sa starajú zdravotníci v nemocnici vo Vranove nad Topľou. Obsadená tam nie je žiadna zo štyroch umelých pľúcnych ventilácií. V humenskej nemocnici sa z ochorenia Covid-19 zotavuje 29 pacientov, obsadené sú dve z troch dostupných umelých pľúcnych ventilácií.

Obsadenosť lôžok v Snine

Ako pre TASR doplnila námestníčka pre ošetrovateľskú starostlivosť Nemocnice Snina Jana Kapáková, sninskí zdravotníci sa v piatok starajú o 47 pacientov s ochorením spôsobeným novým koronavírusom, pričom prevažná väčšina z nich nie je zaočkovaná. Úroveň obsadenosti covidových lôžok je v zariadení podľa jej ďalších slov už niekoľko týždňov okolo 50. Denne tam tiež zaznamenávajú úmrtia. "Od 12. novembra sme nemali deň bez úmrtia," doplnila. Nedostatok zdravotníckeho personálu aktuálne nemocnica nepociťuje, k piatku evidujú sedem pozitívnych. Minulý rok ich v rovnakom čase bolo podľa Kapákovej 54. Sninská nemocnica záujemcom o očkovanie proti novému koronavírusu poskytne v sobotu 11. decembra mimoriadny termín. Zaočkovať sa bude dať v priestoroch traumatologickej ambulancie na prízemí budovy v čase od 7.00 do 12.00 h.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok