Chorvátskemu expremiérovi vymerali desaťročný trest

TA3, SITA, TASR
20.11.2012 10:35

Chorvátsky súd uznal v utorok bývalého premiéra Iva Sanadera vinným z korupcie a zneužitia právomocí a odsúdil ho na desať rokov väzenia. Informoval o tom hlavný sudca Ivan Turudič.

Chorvátskemu expremiérovi vymerali desaťročný trest
ČTK

Sanader podľa súdu nezákonným spôsobom získal celkovo viac ako 12 miliónov eur, z čoho najväčšiu časť tvoria úplatky od maďarského energetického podniku MOL a rakúskej banky Bank Austria.

Expremiér, ktorého koncom roka 2010 zadržali v susednom Rakúsku, všetky obvinenia popiera.

Sanader, ktorý bol na čele chorvátskej vlády v rokoch 2003 až 2009, bol najvyšší predstaviteľ chorvátskeho štátu súdený za údajnú korupciu a zneužitie právomocí v Chorvátsku, ktoré sa zaviazalo bojovať proti korupcii pred vstupom do Európskej únie v roku 2013.

Bývalá vládna strana Chorvátsky demokratický zväz a od neho pôvodne snažila dištancovať, okrem premiéra však nakoniec čelia obvineniam aj viacerí jeho spolustraníci.

MOL poprel úplatok, za ktorý odsúdili Sanadera

Maďarský energetický koncern MOL v utorok odmietol údajné podplácanie odsúdeného chorvátskeho expremiéra Iva Sanadera, ktorému záhrebský súd v utorok vymeral desaťročný nepodmienečný trest. Podľa vplyvnej spoločnosti sa "zločin nestal", keďže MOL "neponúkol žiadny druh platby politikom ani žiadnym iným úradníkom povereným rozhodovaním".

Maďari preto považujú utorňajší verdikt za chorvátsku "politickú záležitosť" a nie za verdikt voči koncernu. Jej šéfa ešte v januári odmietla maďarská prokuratúra vo veci údajných úplatkov pre Sanadera obviniť po tom, ako bolo zastavené vyšetrovanie.

Súd uznal Sanadera vinným z korupcie a odsúdil ho na desať rokov väzenia. Prokuratúra ho obvinila zo "zrady národných záujmov". Sanader podľa súdu nezákonným spôsobom získal takmer 12 miliónov eur, z čoho najväčšiu časť tvoria úplatky od maďarského energetického podniku MOL a rakúskej banky Bank Austria.

Expremiér mal v roku 2008 prijať úplatok vo výške niekoľkých miliónov eur od spoločnosti MOL a zabezpečiť jej kontrolu nad chorvátskou štátnou energetickou spoločnosťou INA.

 

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok