Je to moment pravdy pre našu planétu, povedal o klimatickom summite jeho predseda

13.11.2021 20:10

Predseda klimatickej konferencie OSN Alok Sharma v sobotu v Glasgowe vyhlásil, že tento summit je "pre našu planétu, naše deti a naše vnúčatá momentom pravdy". Vyjadril sa tak vo chvíľach, keď sa maratón náročných rokovaní už blížil k záveru, uviedla tlačová agentúra AFP.

Je to moment pravdy pre našu planétu, povedal o klimatickom summite jeho predseda
TASR/AP

Sharma povedal delegátom, že krajiny nedokázali splniť sľuby, ktoré dali do Parížskej klimatickej dohody v roku 2015, ale zdôraznil, že návrh záverov z tohto summitu "to priznáva a vyzýva na reakciu". Doplnil, že záverečný text tohto summitu obsahuje "konkrétne nasledujúce kroky a veľmi jasne stanovené míľniky, ktoré nás pomôžu správne nasmerovať tak, aby sme splnili ciele parížskej dohody". Jej cieľom je obmedziť globálne otepľovanie na 1,5 až 2 stupne Celzia v porovnaní s predindustriálnym obdobím.

Delegáti klimatického summitu v škótskom Glasgowe sa blížia ku koncu vyčerpávajúcich rokovaní, ktoré sa snažia zlepšiť a urýchliť plány na zníženie emisií skleníkových plynov, na štedrejšie financovanie rozvojových krajín a na vyriešenie bodov vyvolávajúcich spory, ktoré zmarili predchádzajúce rozhovory OSN o klíme.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok