Výhody kukuričného čaju pre zdravie sú ohromné. Kedy ho však radšej nepiť?

TA3/bd
10.11.2021 18:00

Kukuričný čaj je klasický kórejský nápoj. Keď je čaj vyrobený z kukuričných zŕn, primárnym prínosom je hydratácia vďaka obsahu vody, ale získate aj malé množstvo živín, ako sú sacharidy, vitamín C a foláty. Tento typ čaju môže pôsobiť ako diuretikum a pomáha stabilizovať hladinu cukru v krvi.

Výhody kukuričného čaju pre zdravie sú ohromné. Kedy ho však radšej nepiť?
FreePik

Príprava aj likvidácia

Kukuričný čaj sa pripravuje dvoma rôznymi spôsobmi. Jedna metóda využíva pražené kukuričné zrná, zatiaľ čo druhá robí čaj zo sušeného alebo čerstvého kukuričných vlasov. Pri oboch typoch sa ingrediencie vložia do vriacej vody a varia sa asi 20 až 30 minút. Potom sa pevné prísady scedia a zvyšná voda sa podáva ako čaj. Čaj by mal vydržať v chladničke asi týždeň, no zvykne sa rýchlo kaziť. Ak sa začne zakaľovať, je čas čaj zlikvidovať.

kukurica FreePik

Hydratácia a vitamíny

Pečený kukuričný čaj funguje dobre na hydratáciu tela. V skutočnosti sa konzumuje rovnako ako obyčajná voda v Kórei. Presné množstvo živín, ktoré získate zo šálky praženého kukuričného čaju, závisí od pomeru kukurice k vode a od toho, ako dlho sa kukurica dusí. 

Percento niektorých živín sa však vylúhuje do vody. Šálka nevarených kukuričných zŕn obsahuje 14 percent dennej hodnoty vitamínu C na základe dennej spotreby 2 000 kalórií. Obsahuje tiež 11 percent dennej hodnoty vitamínu B6 a 12 percent folátu.

kukurica, čaj FreePik

Vo všeobecnosti platí, že asi 35 percent kukuričného folátu sa vylúhuje do vriacej vody, uvádza Ministerstvo poľnohospodárstva USA. Môžete tiež očakávať, že voda bude obsahovať asi 25 percent celkového vitamínu C a 15 percent vitamínu B6.

kukurica FreePik

Výhody kukuričného čaju z vlasov

Čaj vyrobený z vlasov sa líši od pražených kukuričných zŕn, pretože je to mierne diuretikum, čo znamená, že podporuje tvorbu moču. Buďte opatrní pri množstve, ktoré vypijete, kým nepoznáte jeho vplyv. Uvedomte si tiež, že čaj môže zvýšiť množstvo draslíka vylúčeného močom, takže nie je najlepšie ho piť po tom, čo ste stratili elektrolyty potením.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok