Náklady výrobcov rastú, ceny pôjdu hore. Štát podľa Šoltyho reaguje pomaly

TA3
11.11.2021 07:00

Slováci by sa mali pripraviť na zdražovanie potravín, dotkne sa to všetkých výrobkov od mäsa cez chlieb až po mliečne výrobky. Majú na to výrobcovia vplyv? Je Slovensko na ceste k potravinovej sebestačnosti? Pýtali sme sa podpredsedu Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory Mariána Šoltyho.

jedlo potraviny obchod chlieb chleba 1140 px (SITA/Marko Erd)
SITA/Marko Erd

Slovensko nie je potravinovo sebestačné

Výrobcovia potravín avizujú, že treba rátať s 10 až 20 % nárastom cien. Zdražovanie energií, surovín a obalov sa totiž v konečnom dôsledku premietne aj do cien v obchodoch. Bez podpory štátu to vraj už nezvládnu.

"Nám len oznámia, aká je cena energií, obalov či materiálov. Nezostáva nám nič iné, len to premietnuť do výrobkov," uviedol Šolty. Slovensko podľa neho nie je sebestačné. V okolitých krajinách je to inak a domácu produkciu podporujú viac. "Ďaleko zaostávame, v tomto sme viac ľahostajní. Štát sa musí vedieť postarať o svojich ľudí, poslanci majú nielen práva, ale aj povinnosti," dodal.

Náklady zvyšujú aj covidové opatrenia

Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora sa zúčastňuje rôznych diskusií aj na ministerskej úrovni. "Na naše problémy sa reaguje veľmi pomaly," spresnil Šolty s tým, že komplikácie spôsobujú aj covidové opatrenia. Aj pandemická pomoc bola podľa neho veľmi selektívna. Bezpečnosť štátu však podľa neho spočíva v sebestačnosti v potravinách.

"Cena zodpovedá aktuálnej situácii, keď to dokážu Nemci, Poliaci či Rakúšania, prečo my nie? Nechceme mať dostatok potravín?" pýta sa Šolty, podľa ktorého sa Slovensko pýši cudzím perím. Riešením by mohlo byť zameranie sa na produkciu domácich potravín. "Máme kvalitnú pôdu, zdroje pitnej vody, je absurdné, že zeleninu dovážame z juhu Španielska, keď to vieme dopestovať aj tu," dodal. Potenciál tu podľa neho je, len ho treba využiť, premietlo by sa to napokon aj do konečných cien v predajniach.

Celú reláciu Tak takto si môžete pozrieť aj tu:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok