Zrodenie z panny. Ohrozený druh môže uniknúť vyhynutiu, vedci na to prišli náhodou

3.11.2021 11:00

Kriticky ohrozené kondory kalifornské možno uniknú vyhynutiu aj vďaka schopnosti samíc, ktoré sa dokážu rozmnožovať bez oplodnenia samcami.

Zrodenie z panny. Ohrozený druh môže uniknúť vyhynutiu, vedci na to prišli náhodou
TASR/Alexandra Moštková (ilustračné)

Vedci v zoo v San Diegu zistili, že samice kondorov pri niekoľkých príležitostiach vysedeli vajcia s mláďatami, ktoré oplodnili samy, a ktoré nemajú žiadnu genetickú spojitosť s ďalším jedincom. Samice pritom zdieľali voliéry s plodnými samcami. Napísal o tom denník The Times.

Samca na rozmnožovanie nepotrebujú

Štúdia zverejnená v odbornom magazíne Journal of Heredity priniesla podľa ornitológov prvý dôkaz o tom, že kondory sa dokážu rozmnožovať partenogenézou, teda bez účasti samca. Tento spôsob rozmnožovania je známy u iných živočíšnych druhov - napríklad u žralokov či varanov - a u vtákov bol skôr dokumentovaný iba v prípadoch, kedy samice nemali prístup k partnerovi. 

"Je to skutočne ohromujúci objav. Vôbec sme nepátrali po partenogenéze, ale nemohli sme to nevidieť," uviedol spoluautor štúdie Olived Ryder. Podľa neho to vedcom kladie otázku, či tento spôsob reprodukcie nepoužívajú aj iné druhy, o ktorých sa to zatiaľ nevie.

Ohrozený druh sa vracia do prírody

Kalifornský kondor je kriticky ohrozeným druhom. V roku 1982 bolo vo voľnej prírode posledných 22 jedincov. Ochrancovia prírody preto začali s ich chovom v zajatí. Do roku 2019 sa počet kondorov zvýšil na viac ako 500, niektoré sa postupne vracajú do prírody.

Čierny dravec s bielym pruhom na spodnej strane krídel a holou hlavou bol pre domorodých obyvateľov Ameriky symbolom sily aj vďaka svojim loveckým schopnostiam. Dokáže lietať rýchlosťou až 90 kilometrov za hodinu a vystúpiť do výšky 4600 metrov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok