Metallicu poznačila v čase najväčšieho úspechu tragédia, v kapele zápasili aj s alkoholom

TA3 ČTK
29.10.2021 17:30

Americká skupina Metallica patrí medzi "veľkú štvorku" hudobného štýlu metal, ktorý je omnoho rýchlejšou odnožou heavy metalu. Skupina, ktorú katapultoval medzi superhviezdy rovnomenný album Metallica z roku 1991, oslavuje štyridsiatku.

Metallica
TASR/AP

Skupinu založili pred 40 rokmi 28. októbra 1981 v Los Angeles gitarista a spevák James Hetfield a bubeník Lars Ulrich, ktorí sú v kapele dodnes. Už o niekoľko rokov neskôr skupina zaujala albumom Ride the Lightning (1984) a Master of Puppets z roku 1986. Druhý z nich sa stal prvým metalovým albumom, ktorý zaradila americká Kongresová knižnica do Národného registra nahrávok. Medzi hudobné superhviezdy potom kapelu katapultoval album Metallica z roku 1991, ktorým sa priblížila i strednému prúdu.

Euforické obdobie sa skončilo tragédiou

Kapelu založil Američan dánskeho pôvodu Lars Ulrich v októbri 1981. Jej sídlom sa stalo Los Angeles, kde sa Ulrich vďaka inzerátu stretol s gitaristom a spevákom Jamesom Hetfieldom. Práve na týchto dvoch hlavných pilieroch stojí metalové monštrum, ktoré doposiaľ predalo vyše 130 miliónov albumov. Názov vnukol Ulrichovi jeho priateľ Ron Quintana, ktorý sa ho spýtal, ako by sa mal volať Quintanom vydávaný hudobný fanzin. Návrhy mal dva - Metal Mania a Metallica. Ulrich svojmu priateľovi odporučil Metal Maniu, a Metallicu si nechal pre svoju kapelu.

V zostave doplnenej o gitaristu Kirka Hammetta a basgitarsitu Cliffa Burtona nahrala Metallica debutový album Kill'em All (1983) plný rýchleho a agresívneho trash metalu. Ešte väčší ohlas zožal o rok neskôr album Ride of the Lighting a celé extrémne úspešné obdobie bolo korunované albumom Master of Puppets (1986). Na ňom sa naplno prejavil originálny štýl Metallicy plný častých zmien tempa, technických sól a melodiky. 

Euforické obdobie skupiny, ktorá od začiatku intenzívne pracovala na svojej prezývke "Alcoholica", však skončilo tragédiou. V priebehu turné vo Švédsku v roku 1986 havaroval autobus skupiny a Cliff Burton kolíziu neprežil. Ostatné trio síce skoro doplnil Jason Newsted, s Burtonom ale odišla časť Metallicy. Medziľudské vzťahy v skupine už nikdy neboli podľa neskorších výpovedí členov kapely také, ako na začiatku. 

Zlomový album kapely Metallica

Po dvojročnej pauze vznikol album ... And Justice for All (1988), na ktorom už komplikovaný štýl Metallicy pôsobil chladne a chýbala mu živočíšna dravosť. Metallica sa tak ocitla na križovatke. Našťastie sa Hetfield s Ulrichom nebáli zariskovať, a najali úspešného producenta Boba Rocka (Bon Jovi či Aerosmith). Výsledkom bol prekvapivo "pesničkový" album Metallica (1991), ktorý je známejší pod názvom Čierny album, s hitmi ako Nothing Else Matters alebo The Unforgiven. "Bol to náš zlomový album. Predovšetkým preto, že sme sa rozhodli všetko zjednodušiť," uviedol Ulrich. Riskantný krok sa vyplatil komerčne - predalo sa okolo 25 miliónov kópií.

Ďalšie albumy Load (1996) a Reload (1997) však priniesli čiastočné rozčarovanie. Nový imidž ostrihaných hudobníkov iba potvrdil, že divoká trashmetalová jazda sa pomaly zmenila na pokojnejšiu plavbu v rockovom strednom prúde. "Ako sa z Metallicy stával čím ďalej, tým väčší stroj, pomaly sme zabúdali na priateľstvá, a starali sa každý sám o seba," spomína Hetfield.

Kapela si nepolepšila ani svojím víťazným sporom so spoločnosťou Napster ohľadom ilegálneho sťahovania hudby z internetu. Obraz nafúkaných zbohatlíkov, ktorí kašlú na fanúšikov a ide im iba o peniaze, Metallice na dlhú dobu zostal.

Tvorivý útlm a nahromadené osobné animozity potom vyvrcholili pri príprave nového albumu. Už začiatkom roku 2001 odišiel Jason Newsted, ktorý zle znášal svoje podradné postavenie. Explózia dlho potláčaného hnevu medzi Ulrichom a Hetfieldom potom skončila Hetfieldovým buchnutím dverí a odchodom na protialkoholické liečenie, čo sa potom niekoľkokrát opakovalo.

Album šokoval surovosťou a garážovým zvukom

Po takmer roku sa ale Hetfield vrátil a skupina začala pracovať na albume St. Anger (2003), ktorý fanúšikov šokoval svojou tvrdosťou, surovosťou a neučesaným "garážovým" zvukom. Napriek tomu, že album nebol príliš komerčne úspešný, pre Metallicu znamenal začiatok novej cesty. K trojici muzikantov sa pripojil Robert Trujillo, ktorý predtým pôsobil u Ozzyho Osbourna a v skupine Suicidal Tendancies, a monštruózny stroj s názvom Metallica sa dal s novou energiou opäť do pohybu.

Dôkazom bol úspech albumu Death Magnetic (2008). Zatiaľ posledný, desiaty štúdiový album, Metallica vydala v roku 2016 (Hardwired... to Self-Destruct). V roku 2011 vydala skupina spoločne s gitaristom a spevákom Louom Reedom veľmi rozporuplne prijatý album Lulu.

Metallica, držiteľka deviatich hudobných cien Grammy, hrala na Slovensku v roku 1993, a opakovane aj v Česku. Naposledy sa v Prahe predstavila v máji 2019, kedy v Letňanoch na koncerte svojho turné WorldWired Tour, ponúkla nadšenému publiku piesne zo svojho albumu Hardwired... to Self-Destruct aj staré hity. Vystúpenie sa vypredalo, podľa organizátorov prišlo približne 70-tisíc návštevníkov. Budúci rok by sa skupina mala do Prahy vrátiť. Mala by byť hlavnou hviezdou festivalu Prague Rocks, ktorý sa uskutoční v Letňanoch.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok