Hasiči upozorňujú na zvýšené nebezpečenstvo požiarov počas vykurovacieho obdobia

TA3 TASR
8.10.2021 11:29

S príchodom vykurovacieho obdobia upozorňujú hasiči opätovne na zvýšené nebezpečenstvo vzniku požiarov. Najčastejšími príčinami vzniku požiarov tohto typu je zlý technický stav vykurovacích telies či komínov, nesprávna inštalácia či manipulácia, ale aj nedbalosť a neopatrnosť. Informovala hovorkyňa Prezídia Hasičského a záchranného zboru Katarína Križanová.

hasiči požiar oheň 1140px (TASR/Milan Podmaník)
TASR/Milan Podmaník

Obyvatelia by preto nemali zabúdať na pravidelné čistenia a kontroly komínov vykonané odborníkmi. Hasiči im totiž pripomínajú, že za celkový technický stav a údržbu komínov nesú zodpovednosť sami. Kontrola sa týka tiež vykurovacích telies i plynových spotrebičov. Zabúdať netreba ani na vykurovanie správnym palivom, do kotlov, kachlí a krbov patrí len určité palivo. "Spaľovaním domáceho odpadu, plastov a iných vysoko horľavých látok sa zvyšuje riziko vzniku požiaru a súčasne dochádza k znečisteniu ovzdušia," zdôrazňuje Križanová. Pozornosť treba venovať aj správnemu uskladňovaniu paliva. V tesnej blízkosti kotlov, kachlí a krbov nesmú byť uložené  žiadne horľavé látky, odletené žeravé častice pri kúrení môžu spôsobiť požiar.

Dlhoročné štatistiky poukazujú, že najčastejšou príčinou vzniku požiarov v rodinných domoch je nevyhovujúci stav vykurovacích telies. Do popredia vystupuje aj nedbalosť a neopatrnosť pri manipulácii s otvoreným ohňom, horľavinami či žeravým popolom. Hasiči preto odporúčajú skontrolovať stav vykurovacích telies ešte pred ich použitím, inštalovať ich podľa návodu výrobcu a dbať na ich kontrolu počas prevádzky. Popol treba vysypávať do nehorľavých nádob, dodržiavať treba aj predpisy skladovania a používania horľavých kvapalín či plynov.

Za prvých deväť mesiacov tohto roka nevyhovujúci technický stav alebo porucha zariadení spôsobili 459 požiarov, zahynuli dve osoby. Celková škoda bola vyčíslená na 813.220 eur.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok