Po Lajke a Gagarinovi chcú Rusi ďalšie vesmírne prvenstvo, idú točiť film

TA3 TASR
5.10.2021 13:38

Ruská kozmická loď Sojuz MS-19, ktorej posádka vytvorí na obežnej dráhe Zeme historicky prvý celovečerný film, sa v utorok popoludní pripojila k Medzinárodnej vesmírnej stanici ISS. Posádku misie Sojuz MS-19 tvoria ruská herečka Julija Peresiľdová, ruský režisér Klim Šipenko a ruský kozmonaut Anton Škaplerov.

Film o lekárke vo vesmíre

Raketa odštartovala podľa plánu k Medzinárodnej vesmírnej stanici z kozmodrómu Bajkonur v Kazachstane o 11.55 h moskovského času (10.55 h SELČ). Sojuz sa spojil s modulom Rassvet v ruskom segmente ISS. Posádka ISS musí skontrolovať vzduchotesnosť pripájacieho zariadenia a vyrovnať tlak medzi kozmickou loďou a ISS. Až následne bude posádke Sojuzu umožnené prejsť do priestorov stanice.

Peresiľdová a Šipenko sa na let pripravovali od mája v ruskom stredisku na prípravu kozmonautov. Absolvovali technickú, fyzickú i mentálnu prípravu, píše TASS. Peresiľdová (37) a Šipenko (38) nakrútia na ISS približne 40 minút filmu s názvom "Výzva" o chirurgičke, ktorú dopravia na vesmírnu stanicu, aby zachránila člena posádky so zlyhaním srdca.  

Po tom, ako Rusi vypustili do vesmíru prvého živého tvora, psa Lajku, sa im podarilo vo vesmírnych pretekoch s USA ešte dôležitejšie víťazstvo. V apríli 1961 v kozmickej lodi Vostok 1 poslali na obežnú dráhu prvého človeka, kozmonauta Jurija Gagarina.

Dvojica filmárov sa po 12 dňoch strávených v ruskom segmente ISS vráti na Zem s ďalším ruským kozmonautom Olegom Novickým. Šipenko uviedol, že v snímke bude účinkovať aj Škaplerov a ďalší dvaja ruskí kozmonauti nachádzajúci sa na palube ISS. Ruská štátna televízna stanica Pervyj kanal, ktorá sa podieľa na výrobe tohto filmu, intenzívne pokrývala celý proces školenia a výcvik posádky, ako aj samotný štart rakety.

Imidž ruského vesmírneho programu

Dmitrij Rogozin, šéf ruskej vesmírnej agentúry Roskosmos, ktorý je hlavným iniciátorom tohto projektu, označil produkciu ako príležitosť na posilnenie imidžu ruského vesmírneho programu, pričom odmietol kritiku zo strany domácich médií.

Rusko v júli pridalo k Medzinárodnej vesmírnej stanici nový laboratórny modul Nauka, ktorý však ešte nie je plne integrovaný do systému ISS. Členovia misie Sojuz MS-19 dorazili na ISS približne tri hodiny po štarte a na stanici ich čakajú Thomas Pesquet z európskej vesmírnej agentúry ESA, Mark Vande Hei, Shane Kimbrough a  Megan McArthurová z americkej NASA, Oleg Novickij a Piotr Dubrov z Roskosmosu a Akihiko Hošide z japonskej agentúry JAXA.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok