Kontajnery s nebezpečnými PCB látkami sa umiestnia na iné miesto

TA3 TASR
29.9.2021 17:09

Kontajnery s nebezpečnými PCB látkami nachádzajúce sa na východe Slovenska sa umiestnia na iné miesto, ktoré dohodlo Ministerstvo životného prostredia SR. Vyplýva to z informácie o postupe riešenia mimoriadnej situácie vyhlásenej v súvislosti s ohrozením verejného zdravia II. stupňa v lokalite Chemko, a. s., Strážske. Vláda ju v stredu schválila na svojom rokovaní.

Kontajnery s nebezpečnými PCB látkami sa umiestnia na iné miesto
TASR/Roman Hanc

Ako kritické oblasti označili tri lokality

Rezort priblížil, že práce by mali byť ukončené do príchodu zimy. Ako kritické oblasti, zdroje znečistenia, v ktorých je potrebné začať vykonávať záchranné práce, boli identifikované tri lokality nachádzajúce sa v areáli bývalého podniku Chemko Strážske: lokalita Prameň, Ošípareň a Tepláreň. Nebezpečný odpad sa bude zhromažďovať z lokalít Ošipáreň a Prameň. 

"Záchranné práce budú spočívať najmä vo vyťažení nebezpečných látok z priestorov, kde sa voľne nachádzajú, naložení sudov obsahujúcich nebezpečné látky, ako aj kontaminovanej pôdy a prípadných kovových konštrukcií a ich následnom naložení do kontajnerov certifikovaných na uloženie takéhoto odpadu, prípadne do iných vhodných priestorov," približuje Ministerstvo vnútra SR v materiáli. Následne sa naplnené kontajnery uložia na vyrokovaný pozemok. Ten má popri spoločnosti Chemko Strážske vypožičať aj MV a MŽP. Do polovice októbra majú spoločne zabezpečiť návrh zmluvy, vyplýva z materiálu.

Mali by vykonať analýzu pôdy

Súčasne sa s udelením súhlasu na zloženie kontajnerov na iný pozemok majú podľa materiálu začať aj prípravné práce. Tie bude zabezpečovať Prezídium Hasičského a záchranného zboru. Hasiči budú otestovaní na prítomnosť PCB látok v krvi a vybavení potrebnými ochrannými prostriedkami. Odstránenie nebezpečného odpadu z tretej lokality Tepláreň sa nebude realizovať v rámci mimoriadnej situácie, ktorá tam bola vyhlásená. Rezort to odôvodňuje tým, že v súčasnosti nepredstavuje akútny zdroj ohrozenia vďaka tomu, ako je uložený. 

Štátny geologický ústav Dionýza Štúra, prípadne aj za súčinnosti Slovenskej technickej univerzity, by mal vykonať analýzu pôdy v okolí budovy Teplárne. Podľa MV sa tak má potvrdiť, či z budovy neunikajú nebezpečné látky do životného prostredia. MŽP informovalo, že konečné odstránenie odpadov PCB látok navrhne vláde, vrátane zabezpečenia jeho rozpočtového krytia.  

Uloženie stoviek ton toxických PCB látok v areáli bývalého Chemka Strážske nebolo oficiálne potvrdené desaťročia. Stalo sa tak až po tom, ako išla spoločnosť do likvidácie a priemyselný areál bol podrobený kontrole štátnych orgánov. Veľké množstvo skorodovaných sudov s týmto odpadom našiel v blízkosti areálu aj majiteľ susedných pozemkov.

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok