Ukrajinská polícia sa pokúsila zlikvidovať stanový tábor opozície

TASR
6.11.2012 08:29

Ukrajinské špeciálne jednotky Berkut sa dnes v Kyjeve pokúsili zlikvidovať stanový tábor, ktorý si pred sídlom Ústrednej volebnej komisie (ÚVK) postavili prívrženci opozície. Ako informovala tlačová služba opozičnej strany Front zmien, demonštranti im v tom zabránili.

Ukrajinská polícia sa pokúsila zlikvidovať stanový tábor opozície
SITA

Ukrajinská opozícia začala v pondelok pred ÚVK protestnú akciu pre podozrenie zo sfalšovania výsledkov volieb v 13 jednomandátových volebných obvodoch, kde sú veľké rozdiely medzi výsledkami oficiálneho a paralelného sčítania.

Po dvoch rokovaniach so zástupcami opozície, ktoré sa uskutočnili v pondelok, vedenie ÚVK súhlasí so zopakovaním volieb v piatich sporných jednomandátových obvodoch, na čo je však potrebný súhlas parlamentu. Opozícia namieta proti výsledkom aj v ďalších dvoch obvodoch - žiada, aby ÚVK prisúdila víťazstvo kandidátovi opozície alebo zopakovanie volieb. Predseda strany UDAR Vitalij Kličko uviedol, že v prípade opakovaných volieb v jednomandátových obvodoch postaví opozícia len jediného kandidáta, čo je výrazný posun, keďže pred voľbami sa opozičné strany nedokázali dohodnúť na spoločnom kandidátovi.
Podľa lídra nacionalistickej strany Sloboda Olega Ťagniboka je rozhodnutie ÚVK zopakovať voľby v piatich volebných obvodoch síce "nespravodlivé, ale vždy je to lepšie ako vyhlásenie víťazstva provládnych kandidátov."

Opozícia pohrozila, že ak jej požiadavky zostanú nevypočuté, bude bojkotovať nový parlament dovtedy, kým sa tak nestane. V spoločnom vyhlásení opozičných strán, prijatom v nedeľu, sa okrem toho uvádza, že opozícia je pripravená považovať budúci parlament za nelegitímny a bude žiadať vypísanie predčasných parlamentných i prezidentských volieb.

Ako dnes upozorňujú viacerí politológovia, podľa ukrajinského zákona nie je možné, aby sa poslanci vzdali mandátov en bloc, môžu tak urobiť len individuálne, čo bude zrejme ťažké žiadať od všetkých zvolených zástupcov. Okrem toho, ani odchod opozičných poslancov nemusí viesť k rozpusteniu parlamentu - politológovia sa skôr obávajú, že vyústi do posilnenia autoritárskych tendencii v ukrajinskej vnútornej politike, napísala dnes Gazeta.ru.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok