Kováčikova obhajoba navrhuje nové dôkazy, pojednávanie sa začne neskôr

TA3 TASR
3.9.2021 07:46

Obhajoba bývalého špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika žiada opäť o jeho prepustenie z väzby a navrhuje nové dôkazy i vypočutie ďalších svedkov. Keďže sa musí sudkyňa oboznámiť s týmito podaniami, pojednávanie na Špecializovanom trestnom súde v Pezinku sa začne v piatok neskôr, ako bolo pôvodne plánované.

"Ide o dve podania s prílohami. Jedno je žiadosť o prepustenie z väzby, druhé je relatívne rozsiahly návrh na vykonanie dôkazov aj s prílohami. Ide o niektoré prílohy vo forme listinných dôkazov, takisto je tam návrh na vypočutie niektorých ďalších svedkov," uviedol obhajca Dušana Kováčika Erik Magál. Navrhujú vypočuť aj svedkov, ktorí sú momentálne obžalovaní ako údajní členovia zločineckej skupiny takáčovcov a ďalšie osoby. Mená nekonkretizoval.

"Čo sa týka listinných dôkazov, ktoré sme predkladali, ide o zápisnice z rôznych výsluchov viacerých osôb. Z nášho pohľadu tieto zápisnice jednoznačne vyvracajú hodnovernosť spolupracujúcich svedkov. Ide o rozsiahle výpovede, ktoré sa týchto spolupracujúcich svedkov priamo dotýkajú a majú priamy vplyv na hodnotenie hodnovernosti výpovedí, ktoré odzneli aj na tomto hlavnom pojednávaní," zdôraznil s tým, že má ísť aj o hodnovernosť výpovede bývalého šéfa Kriminálneho úradu finančnej správy Ľudovíta Makóa.

Ten na hlavnom pojednávaní ešte v júli tvrdil, že odovzdal Dušanovi Kováčikovi úplatok 50-tisíc eur za to, že mal vtedajší špeciálny prokurátor vybaviť, aby v roku 2017 nebola podaná sťažnosť proti prepusteniu údajného šéfa takáčovcov Ľubomíra Kudličku z väzby.

Samosudkyňa uviedla, že svedok Matej Zeman ospravedlnil svoju neúčasť. Keďže sa momentálne nachádza v Chorvátsku, kde požiadal o politický azyl, jeho výsluch by sa mohol na jednom z ďalších pojednávaní uskutočniť prostredníctvom telemostu.

Naposledy sa pojednávalo počas troch augustových dní. Na súde svedčili bývalý generálny prokurátor Jaromír Čižnár, prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) Vladimír Kuruc, Csaba D. a podnikateľ Ján Buocik (menovec bratislavského mestského a krajského poslanca). Okrem toho sa tiež čítali listinné dôkazy.

Národná kriminálna agentúra zadržala Dušana Kováčika koncom októbra minulého roka. Svojej funkcie sa vzdal krátko po vznesení obvinenia. Čelí obžalobe zo zločinu založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny, zo zločinu prijímania úplatku, zo zločinu zneužívania právomoci verejného činiteľa a z prečinu ohrozenia dôvernej a vyhradenej skutočnosti. Vo väzbe je od októbra minulého roka.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok