Nočné migrény môžu byť devastujúce. Sú ako budík, pálivé a mali by sa rýchlo liečiť

TA3/bd
2.9.2021 09:10

To bola zase noc. Plán, že sa dobre vyspíte zlyhal. Prebúdzate sa unavení, akoby ste celú noc pracovali. Jediné, čo vám zostáva je vziať si hneď ráno lieky a pokúsite sa cez deň v práci nezaspať. Odhalenie zdroja bolesti hlavy vám pomôže začať konať.

Nočné migrény môžu byť devastujúce. Sú ako budík, pálivé a mali by sa rýchlo liečiť
FreePik

1. Ste v strese

Nič prekvapujúce, že máte nočné migrény, keď sotva prežijete nápor celého dňa. Stres je prvý a hlavný faktor spôsobujúci bolesti hlavy. Často ide o tenzné bolesti a kedysi sa hovorilo dokonca o stresových bolestiach hlavy.

Bežnou a účinnou liečbou je relaxačný tréning, ktorý vám odľahčí myseľ, a tým zníži riziko tohto typu bolesti. Ako na to? Vyžaduje si to vaše hlboké dýchanie. Počúvajte upokojujúcu hudbu, zatvorte oči a predstavte si miesto, ktoré je pre vás pokojné, napríklad pláž alebo posedenie v parku počas teplého dňa. 

pocitac FreePik

2. Príliš veľa času za počítačom

Ak sa príliš dlho pozeráte na obrazovku počítača, hrozí vám tzv. syndróm počítačového videnia, ktorý zahŕňa príznaky ako únava očí, krku a ramien a bolesti hlavy. Ak nosíte okuliare, uistite sa, že máte správne dioptrie, upravte si držanie tela pri práci a cvičte pravidlo 20-20-20: Každých 20 minút za počítačom na 20 sekúnd odvracajte zrak na niečo vzdialenejšie a precvičte si nohy. 

migrena FreePik

3. Máte hypnickú bolesť hlavy

Tieto bolesti, ktoré sú bežnejšie u ľudí starších ako 50 rokov, sa vyskytujú iba v noci. Sú také pravidelné, že vás prebudia ako budík. Ide však o zriedkavé bolesti. Mnohí lekári odporúčajú ako základnú liečbu konzumáciu kofeínu pred spaním.

4. Škrípete zubami

Bolesť hlavy je bežným príznakom škrípania zubov. Pandémia koronavírusu spôsobila ľuďom dostatočný stres, aj preto ich stále viac škrípe zubami a má aj bolesti čeľuste. Ak škrípete zubami, možno budete potrebovať chránič zubov, ktorý ich ochráni pred poškodením.

stres FreePik

5. Veľké napätie, jedlo a lieky

Migréna, napätie a klastrové bolesti hlavy sú tri veľké kategórie bolestí hlavy. Môžu sa vyskytnúť kedykoľvek, vrátane noci, a sú vyvolané rôznymi faktormi, ako je zlý spánok alebo príliš veľa spánku, jedla, liekov a stresu. 

Migrenózne bolesti hlavy sú charakterizované pulzujúcimi pocitmi, sú často závažné a nástup môže prísť s aurou (ako videnie blikajúcich svetiel). Bolesti hlavy z napätia sú ako boľavý pás okolo hlavy. Klastrové bolesti hlavy sú pálivé a prenikavé.

mozog FreePik

6. Ochorenie mozgu

Jednou z možných príčin je prasknutá aneuryzma v mozgu, ktorá môže viesť ku krvácaniu do mozgu a spôsobiť smrť. Ako sa prejavuje? Asi najhoršou bolesťou hlavu, akú ste kedy mali. 

7. Máte depresiu

Večer býva pre všetkých akýsi čas na sumarizovanie dňa. Aj keď sa vaše príznaky úzkosti alebo depresie môžu prejaviť kedykoľvek počas dňa, u mnohých ľudí je to akútnejšie večer. Samotné bolesti hlavy môžu naznačovať úzkostnú poruchu. A čo viac, ľudia, ktorí majú závažnejšie príznaky porúch nálady, majú tiež väčšiu pravdepodobnosť nočných migrén.

TIP: Na liečbu nočných migrén existujú spoľahlivé lieky, ktoré môžu liečiť aj úzkosť alebo depresiu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok