Zelenina, ktorá nepatrí do mikrovlnnej rúry: Cviklu či čili papričky radšej nikdy nezohrievajte

TA3/zm
3.9.2021 16:00

Mikrovlnná rúra bol bez pochyby revolučný vynález, ktorý gazdinky používajú už 75 rokov. Tak sme si na tohto kuchynského pomocníka zvykli, že v ňom zohrievame takmer každé jedlo, no nie každé sa na to hodí. Obzvlášť zelenina môže takto tepelne upravená narobiť viac škody ako osohu.

Zelenina, ktorá nepatrí do mikrovlnnej rúry: Cviklu či čili papričky radšej nikdy nezohrievajte
Pexels/Lisa

Určité typy zeleniny sa môžu tepelne upravovať na sporáku, teda prirodzeným spôsobom, ale ich ďalšie ohrievanie v mikrovlnnej rúre sa neodporúča. Na tieto druhy by ste si mali dávať pozor.

Cvikla a zeler

Tieto dva typy koreňovej zeleniny sú síce vhodné na prípravu viacerých varených pokrmov, no ak ich odložíte do chladničky, následne si ich zohrejte radšej na sporáku. Cvikla i zeler obsahujú dusičnany, ktoré sa pod vplyvom vĺn z mikrovlnky údajne menia na karcinogénne látky.

Špenát

Ak ste si nazbierali čerstvé listy špenátu, z ktorých ste neskôr pripravili polievku či prívarok, opäť by nemal ísť do mikrovlnky. Dôvod je rovnaký ako pri predchádzajúcej zelenine. Dusičnany sa v nej menia na nebezpečné nitrozamíny. Neplatí to však v prípade, že ste si kúpili klasický, potravinársky upravovaný špenátový pretlak.

Huby

Síce ide o samostatnú kategóriu, ktorú neradíme k zelenine, ale princíp tepelného ohrievania je pri hubách veľmi podobný. V mikrovlnnej rúre sa mení prirodzené zloženie bielkovín v hríboch, a tak je lepšie jednak zohriať ich na plameni, ale najmä spotrebovať ich čerstvé, do 24 hodín od varenia.

Čili papričky

A napokon celkom iný prípad sú štipľavé papričky, ktorým sa nestane v mikrovlnke nič, no vy asi nebudete nadšení pri ich konzumácii, keďže štipľavá látka kapsaicín sa znásobí.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok