Pomáha hercom s erotickými scénami. Je to ako pri tanci, opisuje intímna koučka

TA3 TASR
21.8.2021 07:00

"On dá ruku sem, ty dáš tú svoju sem a potom začneš s feláciou." Britka Ita O'Brienová, skutočná hviezda v pozadí filmového priemyslu, zoznámila širokú verejnosť s profesiou "intímnej koučky". Teda osoby, ktorá pri filmovaní dohliada na rešpektovanie súhlasu hercov s intímnymi scénami.

Sex nahota prostitútka prostitúcia manikúra nechty nohy ilu 1140px (SITA/AP)
SITA/AP

Nájsť hranice

Táto 56-ročná žena sama o sebe hovorí ako o koordinátorke intimity. Stojí za väčšinou najnovších seriálov, ktoré sú oceňované za spôsob, akým zobrazujú sex, ako Môžem ťa zničiť, Sexuálna výchova alebo Normálni ľudia. Medzi každodenné starosti O'Brienovej patrí chrániť súkromie umelca, ktorý natáča znásilnenie, pripraviť sexuálnu scénu s hercom, ktorý je panic, alebo nájsť hranice každého zo zúčastnených.

Jej úlohou je zabezpečiť otvorenú komunikáciu medzi režisérom a hercami pri všetkých intímnych scénach (bozkávanie, nahota, sex) a vniesť do nich profesionálnu štruktúru, aby mohli herci podať čo najlepší umelecký výkon a vyjadriť svoju kreativitu bez obáv o svoju bezpečnosť.

Základom je súhlas

"Dohodneme sa na tom, na čo (ten druhý) môže siahať a jasne stanovíme choreografiu priebehu intímneho kontaktu, presne ako pri tanci," opísala agentúre AFP O'Brienová, ktorá je pôvodom z juhu Británie. Každej scéne sa venujú zvlášť, ešte pred samotným natáčaním, a nacvičí sa vopred, ďaleko od desiatok ľudí, ktorí zvyčajne obklopujú scénu. "Keď sa rozbehne kamera, herci úplne presne vedia, ako bude kontakt vyzerať," hovorí.

Základom metódy, ktorú O'Brien používa, je vyjadrenie súhlasu. Stojí na ňom aj heslo, ktoré často opakuje hercom: "Tvoje 'nie' je dar. Jasne mi povedz svoje 'nie', aby som mohla uveriť tvojmu 'áno'."

Ťažké začiatky

Ita O'Brienová tancovala desať rokov na divadelných doskách, potom osem rokov hrala vo filme. Koordinátorkou intimity sa stala v roku 2014, v čase, keď sa o súhlase hercov ešte príliš nehovorilo. Keď pred vznikom hnutia MeToo "herec povedal na niečo 'nie', považovali ho za problémového alebo za zdanlivo zhýčkanú hviezdu", vysvetľuje O'Brienová a pripomína, že herci sa obávali, že prídu o miesto, keď nebudú súhlasiť. "A to sa skutočne dialo."

O'Brienová hovorí, že jej začiatky v tomto odvetví boli neuveriteľne ťažké. "Zamestnali ma v produkciách, kde so mnou režisér nehovoril, pretože to bol starý 74-ročný muž, ktorý odmietal pripustiť moju existenciu." 

Na iných projektoch mala zase zákaz vstupu na miesto filmovania, pretože herci o jej pomoc nestáli. Od tých čias sa však mentalita ľudí zmenila a toto povolanie je čoraz častejšie. Žiadosti o spoluprácu so O'Brienovej len hrnú, najmä po chválospevoch od režisérky seriálu Môžem ťa zničiť na odovzdávaní britských filmových cien BAFTA.

"Ďakujem vám, Ita, že ste z nášho odvetvia urobili bezpečný priestor, že ste vytvorili fyzické, emocionálne a profesionálne hranice, aby sme mohli točiť diela o vykorisťovaní a zneužívaní bez toho, aby sme pri tom sami boli zneužití," vyhlásila herečka a režisérka Michaela Coelová.

Starostlivosť o filmového agresora

Samotnému natáčaniu predchádzajú diskusie a skúšky, veľká časť práce však prichádza až po natáčaní, keď musí herec s pomocou špeciálnych techník získať odstup od úlohy násilníka. "Musíte sa samozrejme starať o človeka, ktorý hrá obeť, ale najmä o osobu, ktorá predstavuje agresora, pretože tento herec si musí siahnuť naozaj hlboko, aby ten príbeh mohol rozprávať," vysvetľuje O'Brienová 

Dobrý koordinátor intimity musí mať skvelé komunikačné zručnosti, rozumieť herectvu, ale tiež poznať anatomické názvy pre jednotlivé časti ľudského tela, vysvetľuje O'Brienová.

S rastúcim dopytom po službách intímnej koučky sa tieto znalosti snaží O'Brienová odovzdať ďalej. "Mala by som viac učiť, ale bohužiaľ na to nemám čas," hovorí. Čoskoro plánuje niekoľko kurzov aj vo Francúzsku a teší sa, že jej "úloha bola konečne pochopená", a to aj v krajine "povestnej tým, že nemá problém s nahotou."

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok