Na Slovensko sme z Afganistanu evakuovali 24 ľudí. Osem je už v záchytnom tábore

19.8.2021 12:16

Z Afganistanu bolo na územie Slovenskej republiky evakuovaných celkom 24 ľudí. Išlo o 16 občanov Slovenska spolu s rodinnými príslušníkmi, osem osôb pochádza z Afganistanu. Momentálne sa nachádzajú v záchytnom tábore v Humennom, informoval minister zahraničných vecí Ivan Korčok.

Museli použiť zbrane 

Heger tvrdí, že neuverejňovali dostatok informácií vopred z dôvodu bezpečnosti všetkých prepravovaných osôb. „Keďže vieme, že situácia v Afganistane sa veľmi prudko zhoršila, preto sme nechceli riskovať žiadny život,“ dodal s tým, že najmladší pasažier na palube nášho lietadla bolo 10-mesačné dieťa. Naď tvrdí, že sme do Afganistanu museli vyslať najväčší vojenský špeciál, ktorý máme k dispozícii. „Pokyn z letiska Kábul bol jasný. Berú iba vojenské špeciály,“ dodal s tým, že na palube sa nachádzalo aj 10 príslušníkov ozbrojených síl. 

Po pristátí boli nasadené špeciálne jednotky OZ SR, aby dokázali získať tých ľudí, ktorých sme mali na zozname. Z 18 prioritných občanov sme naozaj získali 18,“ dodal s tým, že na mieste im mimoriadnym spôsobom pomohli aj ozbrojené sily USA. Štyria pasažieri sa podľa Naďa do slovenského lietadla nezmestili, avšak pomoc poskytla Česká republika, ktorá ich prevoz zabezpečila. 

„Po prílete do Bratislavy sme vyslali naše lietadlo do Českej republiky, ktoré vyzdvihlo štyroch Afgancov. Aj tí štyria už sú na území Slovenskej republiky,“ konkretizoval. Celková operácia trvala podľa Naďa 55 hodín. Situácia v okolí letiska je veľmi nebezpečná a podľa jeho slov tam počas evakuácie občanov dochádza aj k prestrelkám. „Áno, aj naši príslušníci museli použiť svoje zbrane na to, aby ochránili ľudí, ktorých sme mali dostať na územie Slovenskej republiky,“ doplnil.

 Nachádzajú sa v záchytnom tábore

Problémom pre tisíce ľudí nie je dostať sa len do lietadla, ale dostať sa na samotné letisko,“ zdôrazňuje minister zahraničných vecí Korčok. Celkovo boli dopravení štyria ľudia špeciálom Českej republiky a dvadsať ľudí vojenským špeciálom Slovenskej republiky,“ dodal. Z celkového počtu 24 ľudí bolo 16 občanov Slovenskej republiky a ich rodinných príslušníkov, osem ľudí bolo z Afganistanu, išlo o osoby, ktoré počas prítomnosti našej misie spolupracovali s našimi ozbrojenými silami.

 „Osem ľudí požiadalo o azyl a mám informáciu z nášho migračného úradu, že v týchto chvíľach sa nachádzajú v Záchytnom tábore v Humennom, samozrejme v karanténe,“ dodal. Korčok uistil, že všetky osoby boli pred nástupom do špeciálov preverené.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok