Melón nemá takmer žiadne kalórie a je plný vody. Na chudnutie je lepší žltý

15.7.2021 16:00

Osviežujúce melóny v lete milujeme práve preto, že obsahujú vyše 90 percent vody. Počas horúčav sú skvelým jedlom i nápojom zároveň, preto niet divu, že vďaka nim množstvo žien chudne. Na zhadzovanie kilogramov je však oveľa lepším pomocníkom žltý a nie klasický červený.

Melón nemá takmer žiadne kalórie a je plný vody. Na chudnutie je lepší žltý
Pixabay/ congerdesign

Oproti červenému melónu je jeho žltý brat pomerne v úzadí, a tak málokto tuší, že je oveľa lepším pomocníkov v boji proti nadbytočným kilogramom.

Detoxuje a trávi

Žltý melón, ktorý je oproti červenému oveľa menší a maslovejší, obsahuje vitamín A, B, C, ďalej kyselinu listovú, ale i vápnik či draslík. Na chuť je sladký ,ale báť sa ho nemusia ani cukrovkári. Jeho šťava zlepšuje metabolizmus, čo okrem diabetikov ocenia aj ženy túžiace po štíhlej postave. Jeho zloženie pôsobí na organizmus dokonca detoxikačne, podporuje imunitu a zlepšuje trávenie.

Menej kalórii

Pri pohľade na kalorický rozdiel medzi červenou a žltou odrodou nie je vidieť zásadný rozdiel. Na sto gramov má vodný melón 140 kJ a cukrový melón zas 130 kJ. Rozdiel je však v tom, čo dužina obsahuje.


Žltý melón Pixabay/tove erbs

Žltý melón, ktorý je u nás známy aj ako gália, má v sebe okrem vody najväčší podiel vlákniny a bielkovín. Nie teda sacharidov, ako by sa mohlo zdať. Jeho chuť totiž nie je až taká sladká a na rozdiel od červenej odrody vás jeho maslová chuť zasýti oveľa viac.

Kedy a koľko servírovať

Na to, aby ste schudli s touto zeleninou, ktorú si takmer všetci mýlia s ovocím, mali by ste si melón gália servírovať denne. Ideálnou dávkou pre dospelého človeka je 120 gramov a optimálne je, ak ho zjete ešte pred obedom. Vhodný je ako desiata alebo predjedlo pred obedom. Prípadne z neho môžete pripraviť ovocný či zeleninový šalát ako hlavný chod.  

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok