Schwarzenberg spustil svoju kampaň pred prezidentskými voľbami

TASR
20.10.2012 14:01

Český minister zahraničných vecí a predseda strany TOP 90 Karel Schwarzenberg odštartoval v piatok svoju prezidentskú kampaň, píše o tom spravodajský server idnes.cz.

Schwarzenberg spustil svoju kampaň pred prezidentskými voľbami
SITA

V krátkom príhovore, ktorým oficiálne odštartoval svoju kampaň, sa prihlásil k tomu, že "sa učil" u vynikajúceho učiteľa, prvého prezidenta ČR Václava Havla, keď bol dva a pol roka jeho kancelárom.  Havla označil za svoj nedosiahnuteľný vzor. "On bol ale väčší optimista, ja som väčší skeptik," vyhlásil Schwarzenberg. V odpovedi na otázku o možnom páde vlády premiéra Petra Nečasa úradujúci šéf diplomacie zavtipkoval, že v takom prípade by mal viac času na prezidentskú kampaň.

Ako hlavnú úlohu prezidenta Schwarzenberg vidí to, že rešpektuje a starostlivo stráži ústavu. Pripustil, že práve kvôli zneniu ústavy by sotva mohol zabrániť vzniku vlády, ktorá by sa mu nepáčila, ale vzišla by z volieb. Snažil by sa však na vývoj v krajine využiť svoj neformálny vplyv. Podľa prieskumov verejnej mienky Schwarzenberg nemá veľkú šancu uspieť v priamej voľbe. Podporiť ho však napriek tomu prišli mnohí známi ľudia: speváci David Koller a Dan Bárta, výtvarník a sochár David Černý, bývalá šéfka Akadémie vied Helena Illnerová, sociologička Jiřina Šiklová či bývalý guvernér České národní banky a v súčasnosti pražský poslanec za TOP 09 Zdeněk Tůma. Ten v rozhovore s novinármi poznamenal, že Schwarzenberg má veľký rešpekt doma i v zahraničí. Šiklová ho zasa označila za následníka politiky Václava Havla.

Keďže Schwarzenberg sa teší popularite mladších ročníkov,  výtvarník Černý pre kampaň navrhol tričko so Schwarzenbergom s punkovým účesom, čo bol nápad samotného politika.
Tričká s potlačou a nápismi Karel is not dead (Karel nie je mŕtvy) či Na hrad sa budú predávať v e-shope a rozdávať podporovateľom, uviedol pre idnes.cz mediálny zástupca prezidentského kandidáta Schwarzenberga Marek Pražák. Podľa prieskumov je Schwarzenberg spomedzi kandidátov na funkciu prezidenta ČR najaktívnejší v kontakte s voličmi prostredníctvom sociálnych sietí.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok