Vyrobte si domáci repelent, stačia vám na to bežne dostupné bylinky

TA3/zm
15.6.2021 08:00

S prichádzajúcou letnou sezónou a častejším pobytom v prírode mnohí riešime nepríjemný hmyz. Vyzbrojte sa proti komárom, muchám či kliešťom domácimi repelentmi, ktoré si ľahko dokážete vyrobiť z domácich surovín.

Vyrobte si domáci repelent, stačia vám na to bežne dostupné bylinky
Pixabay

Niektoré repelenty z obchodu nám smrdia a cítime v nich množstvo chémie. To je jeden z dôvodov, prečo si vyrobiť domácu obranu proti hmyzu, o ktorej budeme vedieť každú zložku. A niekedy postačí jedna jediná ingrediencia. 

Levanduľa

Pravá, nefalšovaná levanduľa má krásnu vôňu. Ak ju obľubujete i vy, potom si z nej natrhajte kvety, ktorými si počas sedenia večer na terasa potriete oblasť za ušami, na krku a zápästiach. Sú to miesta, kde výborne pulzuje krv, preto najviac lákajú komáre, ale táto fialová aromatická rastlinka ich určite odradí.

Repelent z levadule Pixabay/Couleur

Rozmarín

Jednoduchým repelentom je aj výluh z rozmarínu. Niekoľko vetvičiek dajte do litra vody spolu s polievkovou lyžicou octu a prevarte. Vychladnutý roztok dajte do fľaštičiek s rozprašovačom, ktoré budete skladovať v chladničke. 

Rozmarínový repelent funguje nielen proti otravnému lietajúcemu hmyzu, ale je dostatočne silný aj na to, aby fungoval proti kliešťom.

Repelent z rozmarínu Pixabay/Nika Akin

Citrusy

Ak vás viac ako komáre či muchy trápia kliešte, uvarte si repelent špeciálne proti nim. Do pollitra vody pridajte mix aspoň piatich citrusových plodov, napríklad citrón, limetku, pomaranč, alebo aj grepfruit či mandarínku. Plody by mali byť zbavené šupky a nakrájané na kolieska. Necháte ich variť asi hodinu a na záver precedíte.

Repelent z citrusov Pixabay/Monfocus

Klinčeky

Jeden z najsilnejších domácich repelentov si môžete pripraviť aj z aromatických klinčekov. Približne  10 gramov tohto korenia zalejte 100 ml číreho alkoholu alebo liehu. Na výsledok si však musíte počkať dva týždne. Za ten čas výluh premiešavajte a skladujte na tmavom mieste pri izbovej teplote.

Repelent z klinčekov Pixabay/ czu_czu_PL

Keby sa vám nechcelo tak dlho čakať, môžete namiesto alkoholu použiť klinček v kombinácii s citrónovou šťavou. Vtedy postačí korenie nechať lúhovať len dva dni.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok