Psy už neodhalia iba výbušniny či drogy, identifikujú aj koronavírus

TA3
26.5.2021 07:00

Vedci zistili, že psy je možné trénovať tak, aby u človeka identifikovali vôňu covidu a upozornili svojho psovoda, ak ho zistia. Ide teda o rovnaký princíp, ako v prípade špeciálne trénovaných psov na vyhľadávanie drog či výbušnín. Výskumníci zároveň tvrdia, že psy dokážu koronavírus odhaliť za oveľa kratší čas a presnejšie, než rýchlotesty.

Psy už neodhalia iba výbušniny či drogy, identifikujú aj koronavírus
TASR/AP (ilu)

Efektívnejšie než rýchlotesty

Psie supercitlivé nosy dokážu aj u ľudí bez akýchkoľvek príznakov vycítiť už aj drobné stopy vírusu, a to s presnosťou na 94 percent, uvádza The Sun. Špeciálne vycvičení chlpáči by sa tak čoskoro mohli využívať na letiskách pri kontrole cestujúcich. Vedci tvrdia, že by sa tak dokázalo zabrániť vstupu nových nebezpečných mutácií do krajiny, akou je napríklad indický variant.

Vedec Steve Lindsay z Durhamskej univerzity hovorí, že výsledky štúdie sú fantastické. "Na začiatku pandémie sme ani nevedeli, či má covid zápach, tak sme sa rozhodli podrobiť to štúdii. Zistili sme, že covid má veľmi charakteristický zápach, a čo je dôležitejšie, psy môžu byť trénované tak, aby ho zachytili s veľmi vysokou mierou presnosti.

Prekvapilo náš však, že ho dokážu odhaliť aj u ľudí s miernou infekciou, ktorí nemajú žiadne príznaky,“ dodáva s tým, že takýto spôsob odhaľovania koronavírusu je veľmi efektívny, najmä na miestach s vysokou koncentráciou ľudí, ako napríklad na štadiónoch, letiskách, koncertoch či v divadlách.

Tristo ľudí za hodinu

Vedcom sa podarilo vycvičiť šesť psov. Labradorov Lexie, Talu a Marlowa, kokršpaniela Ashera, zlatého retrívera Millieho a Kipa pomocou drobných vzoriek koronavírusu o veľkosti 50-pencovej mince. Už počas prvých pokusov boli, podľa vedcov, psy schopné detekovať malé vzorky covidu zo vzdialenosti 18 centimetrov. Profesor Lindsay tvrdí, že v budúcnosti by ich psy mohli identifikovať aj z oveľa väčšej vzdialenosti.

Jeden vycvičený chlpáč dokáže za hodinu skontrolovať 300 osôb. Podľa The Sun to znamená, že 300 psov by mohlo v priebehu hodiny otestovať celú 90-tisícovú kapacitu slávneho štadióna Wembley.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok