Na vakcínu môže každý z nás reagovať rôzne. Prečo je to tak?

TA3
12.5.2021 05:00

Zvýšená teplota, bolesť hlavy, zimnica. To sú niektoré z vedľajších príznakov po vakcíne proti koronavírusu. Pre niektorých však aj po očkovaní zostávajú neznámou. Ako je možné, že jeden sa v noci budí s vysokou teplotou a druhý ani len nevie, že na vakcíne bol? Vysvetliť sa to pokúsili odborníci.

Na vakcínu môže každý z nás reagovať rôzne. Prečo je to tak?
TASR/AP

Vakcíny proti koronavírusu môžu spôsobiť niekoľko vedľajších účinkov, s ktorými treba rátať:

  • bolesť v ruke po vpichnutí
  • začervenanie alebo opuch v mieste vpichu
  • únava, bolesť hlavy a svalov
  • zimnica
  • horúčka
  • nevoľnosť

Odborníci z Centra pre kontrolu a prevenciu chorôb taktiež varujú, že vedľajšie účinky po druhej dávke vakcíny môžu byť intenzívnejšie. Niektorí príznaky prežívajú ťažšie, iní ich necítia vôbec. Aké môžu byť dôvody? Podľa odborníkov je ich niekoľko.

Vek i spôsob, akým zvládame choroby

Jedným z dôvodov môže byť vek. "Vedľajšie účinky sú spájané s vekom," uvádza odborník na infekčné choroby William Schaffner. "S pribúdajúcimi rokmi môže byť imunitná odpoveď organizmu slabšia," dodal. Môže to byť pôsobené tým, že mladší imunitný systém je silnejší, a tak môže aj silnejšie reagovať na vakcínu.

Odlišnú reakciu môže vyvolať aj spôsob, akým váš imunitný systém funguje. "Každý imunitný systém má určité špecifikácie, ktoré môžu ovplyvniť to, akú odpoveď má na vakcínu," uviedol ďalší expert na infekčné choroby Amesh A. Adalja. Existujú totiž ľudia, ktorí aj na iné vakcíny, choroby či lieky reagujú silnejšie.

Mnohí lekári sú tiež toho názoru, že je dobré zamyslieť sa nad tým, ako zvykneme reagovať na bežné choroby či iné vakcíny. Mávate vysoké horúčky? Bolí vás celé telo? Podobne môžete reagovať aj na očkovanie proti Covidu. Je vhodné sa na to vopred pripraviť, vziať si voľno z práce a mať prípadne pri sebe niekoho, kto vám pomôže. "Sami viete najlepšie, ako vaše telo zvláda zdravotné výkyvy," dodal lekár Prathit Kulkarni, ktorý sa taktiež venuje infekčným chorobám.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok