Čo vás čaká po zaočkovaní? Toto sú známe vedľajšie účinky

TA3
27.4.2021 00:00

Vakcína proti koronavírusu môže priniesť so sebou rôzne vedľajšie účinky. Na niektorých sa prejavia viac, na iných menej a niekto necíti vôbec nič. Odborníci ubezpečujú, že ide o celkom normálnu reakciu. Čo teda môžete čakať po zaočkovaní?

Čo vás čaká po zaočkovaní? Toto sú známe vedľajšie účinky
TASR/AP ilustračné

Vedľajších účinkov sa netreba báť, sú totiž aj dobrým znamením. Potvrdili to viacerí epidemiológovia či lekári. Je to dôkaz o tom, že telo si buduje ochranu voči koronavírusu. "Čím silnejší je pocit, akoby ste mali chrípku, tým väčšia je aj imunitná odpoveď organizmu," uviedla pre časopis Health doktorka Kathleen Mullane. Ďalší lekár William Petri takisto potvrdil, že pre vedľajšie účinky by sme z vakcín nemali mať strach. Všetky sú podľa neho bezpečné a efektívne. Pri niektorých sa objavil aj problém krvných zrazenín, avšak odborníci sú naďalej presvedčení o tom, že benefity sú väčšie ako riziko.

Čoraz viac ľudí je už zaočkovaných a informácie o vedľajších účinkoch pribúdajú. Nižšie si môžete pozrieť zoznam tých, ktoré boli americkým Centrom pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC) uvedené ako oficiálne.

  • Bolesť v mieste vpichu

Miesto očkovania vás môže bolieť, vyskytnúť sa môže aj začervenanie či opuch v mieste, kde vám ihla prenikla pod kožu. Je to však len dočasné. Podľa CDC cíti túto bolesť 70 až 80 % pacientov. Na zmiernenie môžete použiť napríklad studený obklad.

  • Takzvaná COVID ruka

Ďalší vedľajší účinok taktiež súvisí s miestom vpichnutia. Môže prísť do piatich alebo až siedmich dní po očkovaní, vaša ruka môže sčervenať a svrbieť. Ide o podráždenie svalu po očkovaní alebo aj o alergickú reakciu kože. Nejde o bežný a častý jav, ale u menšieho percenta ľudí sa môže vyskytnúť.

  • Opuch lymfatických uzlín

Keď sme chorí, lymfatické uzliny nám väčšinou vedia pripuchnúť. To isté sa môže stať aj po vakcíne proti Covidu. Opuch môže nastať v blízkosti miesta zaočkovania. Čo je dôvodom? Aj lymfatické uzliny reagujú a vytvárajú ochranu pre organizmus, nejde však o príznak, ktorého by ste sa mali obávať.

  • Bolesť hlavy a únava

Bolesť hlavy je častým príznakom po zaočkovaní, zbaviť sa ho môžete aj tabletkou proti bolesti. Únava sa vie pridružiť tiež, vo výskumoch sa dokonca ukázalo, že väčšia vie byť aj po druhej dávke vakcíny. Najlepším riešením po vašom termíne očkovania je oddychovať a dopriať telu poriadny relax, aj to môže zmierniť bolesť či únavu.

  • Horúčka a zimnica

Vedľajšie účinky sú znakom, že telo na vakcínu reaguje a aktivovalo imunitnú odpoveď. Aj keď sa cítite horšie, je to celkom normálne. Objaviť sa môže zvýšená teplota a s ňou spojená zimnica. Doprajte si vtedy dostatok tekutín a po konzultácii s doktorom môžete užiť aj tabletku na zmiernenie teploty.

  • Nevoľnosť a bolesť svalov

Mnohí majú už po prvej dávke pocit nevoľnosti, avšak nepretrváva dlho. Opäť treba oddychovať, jesť ľahšie jedlá a piť veľa vody. Okrem nevoľnosti sa môže objaviť aj bolesť svalov. Je to ďalší dôkaz toho, že vaše telo na vakcínu reaguje. Intenzita bolesti je individuálna a každý ju môže prežívať inak.

  • Zvláštne sny

Na sociálnych sieťach sa objavili aj svedectvá ľudí, ktorí mali po očkovaní zvláštne sny. Odborníci tento vedľajší účinok zatiaľ oficiálne nepotvrdili, pretože k tomu zbierajú ďalšie informácie, no môže sa vyskytnúť.

  • Anafylaxia

Ide o veľmi zriedkavú, no silnú alergickú reakciu, ktorá môže ohroziť život. Väčšinou k nej dochádza už 30 minút po podaní vakcíny. Symptómy sú ťažšie dýchanie, úzkosť v hrdle, nevoľnosť a pocit na odpadnutie. Každý, kto pocíti tieto príznaky krátko po vakcíne, potrebuje okamžitú lekársku pomoc.

Vedľajšie účinky podľa Štátneho ústavu pre kontrolu liečiv

O vedľajších účinkoch informuje aj náš Štátny ústav pre kontrolu liečiv. Medzi najčastejšie patria:

  • bolesť a opuch v mieste vpichu
  • únava a bolesť hlavy
  • celková slabosť a príznaky podobné chrípke
  • zvýšená teplota

Menej častými účinkami sú podľa ŠÚKL:

  • začervenanie v mieste vpichu
  • opuch lymfatických uzlín

Vedľajšie účinky sa objavia krátko po vakcíne a môžu trvať 12 až 24 hodín. U niektorých môžu pretrvávať aj dva dni. V prípade bolesti a zvýšenej teploty odporúča ŠÚKL aj užitie liekov ako Panadol alebo Paralen. Ak sa však príznaky zhoršia a trvajú dlhšie, treba sa poradiť s lekárom. Najlepšie je však počítať s tým, že vám chvíľu môže byť nevoľno, preto je po vakcíne vhodné oddychovať a vziať si voľno z práce.

Pri výskyte nežiaducich účinkov je dobré informovať o nich príslušné úrady. Môžete tak urobiť aj online na stránke Štátneho ústavu pre kontrolu liečiv alebo na ich telefónnom čísle +421250701206, prípadne prostredníctvom svojho všeobecného lekára. Nežiaduce účinky sa dajú nahlásiť aj územne príslušnému Regionálnemu úradu verejného zdravotníctva.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok