Hrozí, že prídeme o pätinu sestier, už teraz máme deficit

TA3 TASR
31.3.2021 15:12

V aktuálnej pandemickej situácii hrozí, že systém zdravotníctva príde v krátkom čase o 20 percent pracovnej sily v ošetrovateľstve. Už v súčasnosti pritom chýba 15.000 sestier. Upozornil na to Lukáš Kober, riaditeľ kancelárie Slovenskej komory sestier a pôrodných asistentiek.

Preťaženie a nízke mzdy

Hlavným dôvodom odchodu sestier je podľa SK SaPA vysoký vekový priemer a odchod do predčasného alebo starobného dôchodku. Príčinou je aj zlá situácia v nemocniciach, únava, preťaženie, vyhorenie a nízke mzdy.

"Podľa aktuálnych údajov z registra sestier a pôrodných asistentiek sme od 1. januára do 25. marca prišli o 451 sestier a pôrodných asistentiek. Plus 302 registrácií sme pozastavili z dôvodu dlhodobej práceneschopnosti, dôchodku alebo materskej dovolenky. Za to isté obdobie v roku 2020 sme zrušili 304 registrácií," poukázal Kober. Do utorka (30. 3.) komora zaregistrovala 26 absolventov - sestier a šesť absolventiek - pôrodných asistentiek.

"Pandémia len urýchlila rozhodovanie sa sestier a pôrodných asistentiek a naplno podporila ich rozhodnutie odísť," skonštatovala prezidentka SK SaPA Iveta Lazorová. Pripomenula, že sestry sú nedostatkovou profesiou v systéme zdravotnej starostlivosti.

Nie je záujem riešiť problémy sestier

"Nielen pandémia, ale nečinnosť a nezáujem riešiť zlú situáciu sestier a pôrodných asistentiek na Slovensku zapríčinilo to, že sme si doslova zavraždili ošetrovateľskú profesiu na Slovensku. Okolité krajiny situáciu so svojimi sestrami začali aktívne riešiť, a to rapídnym zvýšením miezd," priblížila Lazorová.

Komora doručila Ministerstvu zdravotníctva SR svoj návrh na aspoň čiastočné riešenie stabilizácie ošetrovateľských pracovných síl v systéme zdravotníctva, a tým bol návrh na zvýšenie miezd sestier a pôrodných asistentiek. "Slovensko sa dostalo do stavu, ktorý môžeme vyriešiť len tak, že aktuálne pracovné sily v zdravotníctve zastabilizujeme a budeme robiť všetko pre to, aby sme motivovali našich vlastných ľudí, aby sa vrátili pracovať späť na Slovensko," spresnila Lazorová.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok