Vymenili busty, Churchill je preč. Biden si zariaďoval pracovňu

TA3 TASR
22.1.2021 09:52

Nový americký prezident Joe Biden, ktorý v stredu vystriedal v úrade Donalda Trumpa, vymenil busty v Oválnej pracovni Bieleho domu. Okrem iného z nej nechal odstrániť podobizeň bývalého britského premiéra Winstona Churchilla obviňovaného z rasistického prístupu k obyvateľom niekdajších kolónií.

Vymenili busty, Churchill je preč. Biden si zariaďoval pracovňu
TASR/AP

Biden si do svojej kancelárie, naopak, priniesol busty hispánského bojovníka za práva Latinskoameričanov Cesara Chaveza, vodcu afroamerického hnutia za občianske práva Martina Luthera Kinga, bývalej prvej dámy Eleanor Rooseveltovej, jednej z najznámejších aktivistiek za práva černochov v USA Rosy Parksovej či senátora Roberta F. Kennedyho.

Britský premiér Boris Johnson rozhodnutie prezidenta USA týkajúce sa Churchillovej busty nekomentoval. V roku 2016, ešte v čase pred nástupom do premiérskej funkcie, kriticky reagoval na to, že vtedajší prezident USA Barack Obama umiestnil bustu Winstona Churchilla v iných priestoroch Bieleho domu než v Oválnej pracovni.

"Oválna pracovňa je súkromná kancelária prezidenta a je na ňom, aby si ju zariadil tak, ako si praje," povedal vo štvrtok hovorca Downing Street. "Vôbec nepochybujeme o dôležitosti, akú prezident Biden pripisuje britsko-americkým vzťahom a premiér sa teší na tento blízky vzťah," dodal Johnsonov hovorca.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok