V Bratislave sa zišli nádeje svetovej vedy

TA3
22.9.2012 13:39

V Bratislave sa dnes začala súťaž Európskej únie (EÚ) pre mladých vedcov EUCYS. V priestoroch výstaviska Incheba bude v rámci nej prezentovať svoje vedecké projekty a objavy 123 mladých vedcov z 37 štátov sveta.

V Bratislave sa zišli nádeje svetovej vedy
SITA

Na slávnostnom otvorení sa mladým vedcom prostredníctvom videomosta prihovorila komisárka EÚ pre výskum, inováciu a vedu Maire Georghegan-Quinnová a osobne i štátny tajomník Ministerstva školstva SR Štefan Chudoba. Na ceremoniáli sa takisto zúčastnili aj víťazi tejto súťaže z rokov 1989 a 1996, ktorí sa v krátkom príhovore podelili o spomienky na súťaž a predstavili svoju súčasnú vedeckú prácu.

Hneď po slávnostnom otvorení sa začala samotná súťaž, v ktorej mladí vedci prezentujú celkovo 83 vedeckých projektov. Popri vedcoch pochádzajúcich aj z takých vzdialených krajín, ako sú USA, Kanada, Nový Zéland či Kórejská republika, predstavia svoje projekty aj traja slovenskí stredoškoláci - Peter Horváth, Rebecca Lilla Hassanová a Tibor Porubän.

Súťaž potrvá do stredy 26. septembra a je prístupná aj verejnosti. „Návštevníci tu budú môcť vidieť aj jedinečnú výstavu pod názvom The World of science and technology, kde vystavuje  aj Európske centrum pre jadrový výskum," uviedol organizátor súťaže Ján Šípoš.

Súťaž pre mladých vedcov vyhlásila Európska únia v roku 1989 s úmyslom motivovať mladých ľudí, aby sa venovali vede a prípadne sa vydali na dráhu výskumného pracovníka. Odvtedy sa každý rok stretávajú mladí výskumníci vo veku od 14 do 21 rokov nielen z Európy, aby prezentovali svoju prácu a uchádzali sa o najvyššie ceny. Podujatie ponúka účastníkom výnimočnú príležitosť spoznať ďalších mladých vedcov a diskutovať o svojej práci so špičkovými svetovými výskumníkmi.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok