Bidenov tím verí víťazstvu, Trump chce napadnúť výsledky

TA3 TASR
5.11.2020 19:08

Víťazstvo v prezidentských voľbách je na dosah. Uviedla to manažérka kampane demokratického kandidáta Joea Bidena Jen O'Malleyová Dillonová. Americký prezident Donald Trump zase oznámil, že jeho tím z dôvodu páchania volebných podvodov podnikne právne kroky vo všetkých štátoch, ktoré najnovšie, v poslednom vývoji sčítavania hlasov, získal jeho súper Joe Biden.

Bidenov tím verí víťazstvu, Trump chce napadnúť výsledky
SITA/AP

Náskok Trumpa sa niekde znižuje

Biden vedie o 8000 hlasov v štáte Nevada. V Pensylvánii je podľa nej potrebné ešte zrátať viac ako 600.000 hlasov, Biden sa tam doťahuje na úradujúceho prezidenta Donalda Trumpa. Bidenova kampaň verí, že väčšina zostávajúcich hlasov pripadne práve demokratickému kandidátovi.

Manažérka Bidenovej kampane ďalej uviedla, že "sme si istí Arizonou a veríme, že sme tam vyhrali", hoci si to bude vyžadovať "čas a trpezlivosť", kým budú známe výsledky. Kampaň očakáva, že výsledky v Georgii budú 50:50, avšak situácia je podľa O'Malleyovej Dillonovej naklonená Bidenovi.

Náskok republikána Donalda Trumpa v Georgii sa znižuje a potrebné je zarátať ešte viac ako 60.000 korešpondenčných hlasov. Televízia CNN uviedla, že keď sa zarátavajú hlasy odovzdané poštou, Bidenovi sa v Georgii darí minimálne tak dobre, ako v celých USA. Trump má v Georgii momentálne náskok zhruba 18.000 hlasov.

Trump hovorí o podvodoch

Trump chce výsledky v štátoch, kde zvíťazil Joe Biden, právne napadnúť. Uviedol, že na preukázanie podvodov páchanými voličmi, ako aj ovplyvňovania priebehu volieb, má jeho kampaň dostatok dôkazov a ľudí odkázal, na to aby sledovali médiá. Status na Twitteri doplnil vetou "Vyhráme!" a svojim známym heslom "Amerika na prvom mieste!".

Twitter k Trumpovho príspevku neskôr pripojil upozornenie, že časť alebo celý obsah tohto tvítu je sporný a zrejme aj zavádzajúci. Obsah tohto tvítu sa už na osobnom účte republikánskeho miliardára nedá vidieť priamo - zobrazí sa až po zámernom kliknutí na zmienené upozornenie, ktoré ho prekrýva. Podobne Twitter prekryl už v stredu viacero Trumpových tvítov týkajúcich sa volieb, vrátane príspevku, v ktorom obviňoval Bidena z toho, že sa mu snaží "ukradnúť" prezidentské voľby.

Podľa agentúry AP má demokratický kandidát Joe Biden po víťazstve v Michigane, Wisconsine a Arizone už 264 voliteľských hlasov; na celkové víťazstvo vo voľbách je ich potrebných 270.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok