Africký štát zostal bez prezidenta, zlyhalo mu srdce

TA3 TASR SITA
9.6.2020 16:53

Burundský prezident Pierre Nkurunziza zomrel v dôsledku zlyhania srdca, informovala agentúra AFP s odvolaním sa na vyhlásenie burundskej vlády. Politik, ktorý bol vo funkcii od roku 2005, mal 55 rokov.

Africký štát zostal bez prezidenta, zlyhalo mu srdce
SITA/AP

Nkurunzizu v sobotu hospitalizovali po tom, čo sa necítil dobre. Jeho stav sa zlepšil, ale v pondelok utrpel zástavu srdca a snahy o jeho oživenie boli neúspešné, tvrdia burundskí predstavitelia, ktorých cituje spravodajský portál BBC.

Pierre Nkurunziza sa ujal moci v roku 2005 po občianskej vojne, ktorá zanechala 300-tisíc mŕtvych. Bývalý vodca povstalcov sa pýšil tým, že jeho administratíva priniesla mier do Burundi. Jeho vláda však čelila kritike za rozsiahle porušovanie ľudských práv. Jeho vládu okrem iného sprevádzali nepokoje, ktoré v roku 2015 vyvolal oznam, že sa bude uchádzať o znovuzvolenie do tretieho funkčného obdobia.

Po ňom nasledoval neúspešný pokus o prevrat a strety, ktoré si vyžiadali stovky mŕtvych. Z Burundi tiež následne ušli desiatky tisíc ľudí. Nkurunziza mal v auguste po 15 rokoch pri moci skončiť vo funkcii prezidenta. Potom mal byť známy ako "najvyšší sprievodca vlastenectvom".

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok