Kaddáfího údajne zabili pri pokuse utiecť z mesta Syrta

TA3, TASR
20.10.2011 16:33

Bývalý líbyjský vodca Muammar Kaddáfí podľa zatiaľ nepotvrdených správ zomrel po tom, ako ho zranili pri úteku z jeho rodného mesta Syrta, ktoré dnes dobyli jednotky prechodnej vlády.

Hovorca líbyjskej Dočasnej národnej rady (NTC) vo štvrtok oficiálne oznámil, že zosadený líbyjský líder Muammar Kaddáfí je mŕtvy. O život prišiel počas dnešného zásahu v jeho rodnom meste Syrta, ktorá je pod kontrolou povstalcov.
"Oznamujeme celému svetu, že Kaddáfí bol zabitý. Je to historický moment. Je to koniec tyranie a diktatúry. Kaddáfího dostihol jeho osud," povedal Abd al-Háfiz Ghugá, hovorca NTC

Kaddáfího údajne postrelili do oboch nôh, keď unikal zo Syrty v konvoji vozidiel, na ktorý zaútočili aj lietadlá NATO. Zasiahnutú mal aj hlavu a následne zraneniam podľahol, uviedol vojenský predstaviteľ Prechodnej národnej rady (NTC) pre agentúru Reuters. Podľa televízie al-Arabíja previezli jeho telo do mesta Misuráta.
Líbyjský minister informácií ani oficiálni hovorcovia NTC správy zatiaľ nepotvrdili. Rada podľa nich vydá v krátkom čase stanovisko. USA a NATO uviedli, že správy preverujú. Informácie o smrti alebo zajatí Kaddáfího príbuzných sa už v minulosti opakovane ukázali ako nesprávne.


"Tu v Tripolise už ľudia oslavujú v uliciach, my však zatiaľ nemáme spoľahlivé potvrdenie jeho zatknutia," povedal podľa televízie al-Arabíja hovorca NTC.


V Syrte podľa správ zadržali tiež Kaddáfího syna Mutasima, blízkeho spolupracovníka zosadeného vodcu Abdalláha Sanúsího, ako aj hovorcu Kaddáfího zvrhnutej vlády Músu Ibráhíma.


Šéf Kaddáfího ozbrojených síl a jeho bývalý minister obrany Abú Bakr Júnus Džábir prišiel pri dnešnej ofenzíve v Syrte o život. "Videl som ho na vlastné oči," povedal veliteľ jednotiek dočasnej vlády Abdal Hakím Džalíl pre agentúru Reuters, ktorej ukázal aj fotografiu jeho tela.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok