Pribudlo 13 nakazených, repatrianti dostali nové priestory

Na Slovensku pozitívne testovali na koronavírus už 728 ľudí. Veľkonočné sviatky tento rok sprevádzajú prísne obmedzenia, aj krížovú cestu vo Vatikáne odslúžil pápež bez ľudí. Udalosti okolo šírenia koronavírusu sme s vami sledovali online aj počas Bielej soboty.

Pribudlo 13 nakazených, repatrianti dostali nové priestory
SITA/AP

Online článok ku koronavírusu sme ukončili. Viac informácií sa dozviete aj v našej špecializovanej sekcii.

0:17 S prejavom pred národom vystúpila aj britská kráľovná Alžbeta II., ktorá ho povzbudila k tomu, aby v čase pandémie dodržiaval opatrenia.

23:35 Buďte trpezliví a solidárni. Takéto posolstvo predniesol nemecký prezident Frank-Walter Steinmeier národu. V mimoriadnom prejave ocenil spôsob akým občania spolkovej republiky pristúpili k opatreniam. Taktiež zdôraznil, že o zrušení zákazov nerozhodujú len politici, ale najmä zdravotní experti.

22:57 Svetová zdravotnícka organizácia vyzvala Bielorusko na prijatie ďalších opatrení, ktoré by spomalili šírenie koronavírusu. Predstaviteľ organizácie počas tlačovej konferencie v Minsku vyhlásil, že krajina sa musí pripraviť na najhorší možný scenár.

22:13 Zdravotné problémy sa nevyhýbajú ani repatriantom. Mladého muža v štátnej karanténe v Bardejove začali bolieť zuby. Bez negatívneho výsledku testu na koronavírus ho však v bežnej ambulancii neošetria a klinika, kde sa venujú rizikovým pacientom, je vzdialená takmer 80 kilometrov.

21:55 Starosta mesta New York Bill de Blasio plánuje do 20. apríla umiestniť v hotelových izbách najmenej 6000 bezdomovcov. V hoteloch budú prioritne ubytovávať tých bezdomovcov, ktorí sú v staršom veku, majú príznaky nákazy, alebo už boli pozitívne testovaní. Ľudí bez domova mesto ubytuje v hotelových zariadeniach aj v prípade, ak nebudú schopní dodržiavať usmernenia týkajúce sa dištancovania od spoločnosti.

21:36 Svetová zdravotnícka organizácia prešetruje opätovné prípady nákazy u vyliečených pacientov. Južná Kórea v piatok oznámila, že 91 ľudí bolo po vyliečení opäť testovaných pozitívne. Tamojšie zdravotnícke úrady predpokladajú, že ľudia neboli opäť infikovaní, ale vírus v ich tele sa pravdepodobne reaktivoval.

21:08 Hasiči aj v sobotu vykonávali testovanie osôb s podozrením na ochorenie COVID-19 na viacerých miestach. Informovala o tom Zuzana Farkasová z Prezídia Hasičského a záchranného zboru. "Hasiči z Prešova začali s odbermi v ranných hodinách v KLÚ Družba v Bardejove, potom sa presunuli do Tatranskej Lomnice," priblížila Farkasová s tým, že všetky odobraté vzorky zaviezli na Regionálny úrad verejného zdravotníctva do Košíc.

20:28 Pozrite si tlačovú besedu ministra vnútra Romana Mikulca a premiéra Igora Matoviča, ktorí informovali o nových priestoroch pre repatriantov v zariadení Častá - Papiernička.

19:42 Pre repatriantov pribúdajú nové miesta, situácia s kapacitami sa podľa ministra vnútra Romana Mikulca bude zlepšovať. Za posledné dva dni umiestnili už vyše tisíc ľudí. Informoval o tom v Častej - Papierničke.

19:32 Niektorí obyvatelia uzatvorených rómskych osád na Spiši mali snahu dostať sa z karantény. Košická krajská polícia na sociálnej sieti informuje, že všetky tieto osoby boli vrátené naspäť do osady. Podľa nej je v súčasnosti situácia pokojná a naďalej monitorovaná.

18:28 Taliansko zaznamenalo v sobotu 619 nových úmrtí na ochorenie COVID-19 spôsobené novým koronavírusom SARS-CoV-2. Celkovo tak nákaze podľahlo v krajine 19.468 ľudí, informoval spravodajský kanál Rai News 24 s odvolaním sa na predstaviteľov Úradu pre civilnú ochranu. Celkový počet infikovaných v Taliansku - vrátane mŕtvych a uzdravených - dosiahol 152.271.

Úrad pre civilnú ochranu zverejnil nové údaje krátko po tom, čo agentúra AFP hlásila, že Spojené štáty sa stali v sobotu krajinou s najvyšším počtom obetí na následky nákazy novým koronavírusom a predstihli tak Taliansko. Podľa údajov Univerzity Johna Hopkinsa si nákaza vyžiadala v USA životy najmenej 18.860 ľudí. V čase tohto oznámenia však malo Taliansko oficiálne 18.849 úmrtí.

18:22 Predseda vlády Igor Matovič a minister vnútra Roman Mikulec navštívia účelové zariadenie Kancelárie NR SR Častá - Papiernička, ktoré bude od dnes repatriantom poskytovať svoje služby.

17:54 Aj Británia pristúpila k rozsiahlym blokádam, aby zastavila šírenie nového koronavírusu. Reštaurácie, kaviarne, puby či bary tak zostali zatvorené a museli hľadať spôsoby, ako prežiť. Riešenie našli v doručovaní hotových jedál aj potravín a čerstvej zeleniny, keďže majú slušnú sieť dodávateľov. Dúfajú, že im tieto služby pomôžu udržať sa nad vodou.

17:24 V rámci podporných aktivít obnoví Trnavský samosprávny kraj prípravu jedla vo svojich stredoškolských kuchyniach v mestách Galanta a Gbely. Po veľkonočných sviatkoch bude kraj seniorom v Galante denne pripravovať približne 100 obedov, ktorých rozvoz zabezpečí mesto. V Gbeloch bude pripravovaných denne približne 70 obedov, ktoré budú rozvážané seniorom domov.

17:13 V osadách na Spiši, ktoré sú pre zaznamenaný výskyt ochorenia COVID-19 odizolované od okolitého sveta, sa ukazujú prvé problémy. Tie, ktoré majú technický charakter, sa dajú viac či menej zložito odstrániť. Vyskytli sa však aj prípady zneužívania zdravotníckej pomoci.

17:05 Poľsku pribudlo od piatku 133 prípadov nákazy novým koronavírusom a 14 úmrtí. Celkovo sa tak bilancia v krajine vyšplhala na 6088 infikovaných a 195 mŕtvych.

16:40 Svetová zdravotnícka organizácia oznámila, že prešetruje prípady pacientov, ktorým diagnostikovali vyliečenie z nákazy novým koronavírusom, ale po prepustení z nemocníc mali znova pozitívny test. "Sme si vedomí správ o jednotlivcoch, ktorí boli prostredníctvom PCR testovaní negatívne na COVID-19 a potom po niekoľkých dňoch znovu pozitívne," uviedla WHO.

16:34 V Británii podľahlo nákaze spôsobenej novým koronavírusom ďalších 917 ľudí.

16:05 Slovenské nemocnice majú v súčasnosti vyhradených 500 lôžok pre pacientov s ochorením COVID-19. Ak by sa počet ľudí, ktorí potrebujú hospitalizáciu, zvyšoval, ministerstvo pristúpi k ďalšej reprofilizácii nemocníc. Podľa ministra zdravotníctva Mareka Krajčího má prebehnúť v troch vlnách.

15:39 Počet úmrtí vo svete dosiahol 103.141, informovala agentúra AFP s odvolaním sa na údaje z oficiálnych zdrojov zhromaždené k 13.00 h SELČ. Od vypuknutia pandémie v decembri 2019 v Číne hlásili v 193 krajinách a teritóriách vyše 1.700.760 prípadov nákazy koronavírusom, pričom najmenej 341.100 osôb z tohto počtu je pokladaných za vyliečených.

Tieto údaje, ktoré agentúra AFP zozbierala od jednotlivých štátov a Svetovej zdravotníckej organizácie, však pravdepodobne odrážajú len zlomok aktuálneho počtu prípadov nákazy.

15:34 Pozrite si tlačovú besedu ministra zdravotníctva Mareka Krajčího po návšteve Univerzitnej nemocnice v Bratislave, minister informoval aj o novom počte nakazených. K téme sa vyjadrila aj riaditeľka UNB Renáta Vandriaková.

14:52 Minister Krajčí v piatok podpísal zmluvu na 88 pľúcnych ventilátorov.

14:45 Jeden nakazený bol v karanténnom stredisku, jedna pacientka je v kritickom vo veku 65+. "Ostatní pacienti sú z okresov Spišská Nová Ves, Bratislava, Nové Zámky, Senec, Žilina, Dunajská Streda a Pezinok," uviedol Krajčí, podľa ktorého je hospitalizovaných s potvrdených ochorením Covid-19 44 pacientov, a s podozrením na Covid-19 103 pacientov. Celkovo je hospitalizovaných 147 pacientov prevažne na infekčných klinikách po celom Slovensku. Vyliečených máme podľa ministra 23 pacientov.

14:35 Podľa Krajčího v piatok testovali 2174 ľudí.

14:29 Minister zdravotníctva Marek Krajčí na tlačovej konferencii potvrdil, že na Slovensku za piatok pribudlo 13 prípadov nákazy, celkový počet infikovaných teda stúpol na 728.

14:21 Americká spoločnosť Amazon oznámila, že vybuduje vlastné testovacie laboratórium na koronavírus, kde bude monitorovať zdravie svojich zamestnancov. Prípady ochorenia COVID-19 zaznamenali už vo viac než 50 pobočkách Amazonu naprieč USA. V niektorých potvrdili infekciu u viacerých zamestnancov.

14:17 Prešovský samosprávny kraj a Nadácia PSK pre podporu rodiny spustili nový web www.pskpreludi.sk. Ide o projekt, ktorý má ambíciu zastrešovať všetky neziskové organizácie, občianske združenia, iniciatívy, charitatívne organizácie, mestá a obce, ktoré poskytujú služby pre seniorov a ťažko zdravotne postihnutých ľudí v súvislosti s novým koronavírusom. Na pomoc seniorom spustili aj call centrum.

14:05 Japonský premiér Šinzó Abe vyzval v sobotu svojich spoluobčanov, aby sa vyhli návštevám nočných podnikov, ako sú bary, kluby a reštaurácie. Urobil tak v dôsledku pandémie koronavírusu SARS-CoV-2.

14:00 Mesto Košice spustilo webovú stránku s názvom korona.kosice.sk. Zverejňuje na nej informácie o živote v meste a obmedzeniach, ktoré boli prijaté v rámci preventívnych opatrení na zamedzenie šíreniu nového koronavírusu. Magistrát o tom informuje na svojom webe.

13:52 Britský premiér Boris Johnson v nemocnici, kde je naďalej hospitalizovaný s diagnózou COVID-19, hrá hry a sleduje filmy.

13:35 Obvineniu z prečinu porušovania povinnosti za krízovej situácie čelí 38-ročná žena z Bratislavy. Napriek štátom nariadenej karanténe v čase pandémie nového koronavírusu pendlovala medzi Rakúskom a Slovenskom, pričom porušila viaceré povinnosti.

13:32 Telefonická Senior linka, ktorú zriadilo mesto Bratislava na podporu svojich najstarších obyvateľov v čase pandémie nového koronavírusu, je k dispozícii aj počas aktuálnych veľkonočných sviatkov a cez víkendy. Linka je zároveň posilnená o psychologické poradenstvo. Hlavné mesto sa tak rozhodlo aj pre záujem o ňu, za tri týždne jej služby využilo viac ako 400 seniorov.

Počty zverejnilo na Facebooku Národné centrum zdravotníckych informácií, ktoré neskôr informáciu zmazalo. Informáciu o novom počte nakazených zmazali aj z oficiálne stránky korona.gov.sk.

12:33 Na Slovensku počas piatka pribudlo 13 infikovaných, elkový počet pozitívne testovaných stúpol na 728. Na sociálnej sieti Facebook to uviedlo Národné centrum zdravotníckych infrmácií, ktoré neskôr informácie zmazalo.

12:24 Španielsko zaznamenalo za uplynulých 24 hodín 510 nových úmrtí na nový koronavírus. Predstavuje to pokles v porovnaní so 605 prípadmi hlásenými v piatok a najnižší počet od 24. marca, informoval v sobotu na svojej stránke denník El País s odolaním sa na údaje ministerstva zdravotníctva.

11:49 Pri dlhšom nosení tvárového rúška sa jeho účinnosť znižuje, preto sa oň treba správne starať.

11:39 Od soboty má byť v Chate nad plážou pri Kunovskej priehrade pri Senici ubytovaných približne 60 Slovákov, ktorí prišli zo zahraničia a majú štátom nariadenú karanténu.

11:22 Slovensko dosiaľ zaznamenalo dve úmrtia na ochorenie Covid-19. Pozrite si, ako to je v ostatných európskych krajinách, ministerstvo zverejnilo mapu s počtami.

11:05 Počet nakazených v Maďarsku stúpol v sobotu o 120 na 1310. Na ochorenie COVID-19 zomrelo ďalších osem starších ľudí. Obetí v krajine je už 85, vyplýva z aktuálnych údajov informačného servera krízového štábu koronavirus.gov.hu.

10:30 Počet potvrdených prípadov nákazy sa v Nemecku za posledných 24 hodín zvýšil o 4133 na celkových 117.658. V krajine zároveň zaznamenali ďalších 171 úmrtí, čím počet obetí stúpol na 2544.

9:45 V Česku zomrelo 123 ľudí, u ktorých potvrdili ochorenie Covid-19. Podľa ministerstva zdravotníctva medzi obeťami pribudli od piatka 17:30 h. ďalší štyria ľudia. Doposiaľ sa uzdravilo 370 nakazených, ich počet stúpol o 24. Nakazených je 5735, testovali celkovo 120.285.

9:14 Donald Trump nariadil svojej vláde, aby poskytla pomoc Taliansku, ktoré je ťažko zasiahnuté pandémiou koronavírusového ochorenia COVID-19.

8:38 Katolícki veriaci si na Bielu sobotu počas dňa spomínajú na mŕtveho Krista. Za bežných okolností prichádzajú do kostolov na modlitby a poklonu pri Božom hrobe alebo pri svätom kríži. Vo večerných hodinách sa však už radujú zo slávenia jeho zmŕtvychvstania.

8:00 Dve tretiny Nemcov sú spokojné s tým, ako spolková vláda pristupuje k boju proti pandémii koronavírusového ochorenia COVID-19. Vyplýva to z nového prieskumu, ktorý pre tlačovú agentúru DPA uskutočnila spoločnosť YouGov.

7:50 Uruguaj v piatok evakuoval 112 Austrálčanov a Novozélandčanov z výletnej lode pri pobreží Uruguaja, na ktorej u 128 osôb potvrdili nákazu koronavírusom SARS-CoV-2.

7:45 Južná Kórea v sobotu oznámila, že bude používať elektronické náramky na monitorovanie ľudí, ktorí porušujú pravidlá v oblasti domácej izolácie. Cieľom opatrenia je lepšie kontrolovať šírenie nákazy. "Vláda sa po dlhom zvažovaní rozhodla dať elektronické náramky ľuďom, ktorí porušujú pravidlá v oblasti samoizolácie, ako napríklad vychádzanie z domu bez upozornenia alebo nereagovanie na telefonáty," povedal juhokórejský premiér Čung Sje-gjun a dodal, že vláda si vypočula expertov na karanténne opatrenia a zhromaždila názory z rôznych komunít.

7:35 Írsky premiér Leo Varadkar v piatok oznámil, že platnosť obmedzenia pohybu osôb v súvislosti s pandémiou koronavírusu bude predĺžená do 5. mája.

7:30 Koronavírusom sa na celom svete nakazilo takmer 1 700 000 ľudí. Vírus sa rozšíril do 184 krajín, teda na všetky kontinenty, okrem Antarktídy. Viac ako 376-tisíc ľudí sa už z nákazy vyliečilo.

7:13 Až 2108 ľudí zomrelo v USA v priebehu jedného dňa. USA sa tým stali prvou krajinou na svete, ktorá v priebehu jedného dňa zaznamenala viac ako 2000 obetí koronavírusu SARS-CoV-2. Celkový počet úmrtí v Spojených štátoch dosiahol 18.586. Viac obetí zaznamenalo už len Taliansko, kde ochoreniu COVID-19 podľahlo 18.849 osôb. Počet nakazených v USA podľa Univerzity Johna Hopkinsa prekročil 500.000.

Americký štát New York hlási viac ako 170.000 potvrdených prípadov nákazy, uvádza agentúra AP. Ochoreniu COVID-19 tam podľahlo 7844 ľudí.

7:12 Svetová zdravotnícka organizácia varovala pred predčasným rušením karanténnych opatrení zavedených jednotlivými krajinami v rámci boja proti pandémii koronavírusu. Uviedla to v deň, keď počet obetí pandémie po celom svete presiahol hranicu 100.000.

7:10 Pápež František predsedal pobožnosti krížovej cesty. Tá sa pre pandémiu koronavírusu nekonala v rímskom Koloseu tak, ako po minulé roky, ale na prázdnom námestí pred Bazilikou sv. Petra vo Vatikáne.

7:00 Udalosti sme sledovali aj počas Veľkého piatka, pozrite si včerajší súhrn.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok