Novým splnomocnencom OSN pre Sýriu bude zrejme Brahími

TA3, TASR
10.8.2012 07:40

Tento 78-ročný Alžírčan vo funkcii zvláštneho vyslanca OSN pre Sýriu má nahradiť Kofiho Annana.

Novým medzinárodným vyslancom pre Sýriu sa zrejme stane skúsený alžírsky diplomat Lachdar Brahímí. Oznámila to vo štvrtok agentúra Reuters s odvolaním sa na nemenované diplomatické zdroje.
Brahímí by mal na poste osobitného vyslanca OSN a Ligy arabských štátov (LAŠ) pre riešenie konfliktu v Sýrii nahradiť Kofiho Annana, ktorého mandát vyprší 31. augusta.

Annan začiatkom mesiaca ohlásil svoj odchod z funkcie. Svoje rozhodnutie zdôvodnil nedostatočnou podporou zo strany Bezpečnostnej rady OSN a medzinárodného spoločenstva.
Brahímí (78) dlhé roky pôsobil ako diplomat v službách svojej krajiny, zastával i posty v rámci OSN a LAŠ. V 90. rokoch minulého storočia bol aj alžírskym ministrom zahraničných vecí.
Alžírsky diplomat má bohaté skúsenosti s prácou v krízových oblastiach. V rokoch 1984-91, keď bol zástupcom generálneho tajomníka LAŠ, sprostredkoval ukončenie občianskej vojny v Libanone. Ako vyslanec OSN pôsobil v Iraku po americkej invázii, v Afganistane po zvrhnutí Talibanu a v Juhoafrickej republike po páde apartheidu.

Vymenovanie Brahímího za osobitného vyslanca pre Sýriu by mohlo byť oznámené už na budúci týždeň. Funkcie by sa mal ujať v mimoriadne náročnom období po zlyhaní Annanovho mierového plánu, založenom na dodržiavaní prímeria medzi bojujúcimi stranami v Sýrii. Pokoj zbraní však nedodržali vládne sily ani povstalci a sýrsky konflikt sa v posledných mesiacoch ešte vystupňoval.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok