Tóth chce jednociferný výsledok, Bátovský zlepšiť maximum

TASR
9.8.2012 16:14

o dejiska OH 2012 vo štvrtok predpoludním zamierili poslední dvaja slovenskí reprezentanti. Kým väčšina ich krajanov už má svoje účinkovanie za sebou a vracia sa domov, chodci Matej Tóth a Miloš Bátovsky ešte len nabrali kurz Londýn.

Obaja sa postavia na štart pretekov na 50 kilometrov v sobotu o 10.00 SELČ. Dva dni na aklimatizáciu im vraj bohato stačia, predsa len Londýn je "za rohom" a anglické počasie by vytrvalostným pretekárom nemalo robiť žiadne problémy. "Toto je pre mňa úplne ideálne. Prídeme dnes večer, pôjdeme sa prejsť na večeru, maximálne si spravíme okruh okolo dediny. Anton Kučmín nám ukáže, kde trénuje. Na druhý deň si dáme našu klasickú rozcvičku pred päťdesiatkou a oddychujeme. Večer sa pripravíme a v sobotu ideme na preteky. To je ideálny scenár. Nie je tam hluché miesto, kedy by som sa mal nudiť alebo rozmýšľať nad pretekmi. Ani počasie by nemalo byť problém," povedal Matej Tóth, ktorému dal za pravdu aj kolega a trojnásobný účastník OH Bátovský. "Do Atén to bolo tiež natesno, je to v Európe a nie je tam taký dlhý presun. V Pekingu sme boli už tri týždne pred pretekmi kvôli aklimatizácii a museli sme si zvyknúť na svojské ázijské počasie. Teraz do Londýna je to opäť blízko, takže by bolo zbytočné ísť tam nejako extra skoro. Máme to osvedčené aj na iných pretekoch," doplnil.

Kým Bátovský verí v prienik do najlepšej dvadsiatky, Tóth odcestoval na svoju tretiu olympiádu s vyššími ambíciami. Aj keď ich nechcel príliš špecifikovať, člen svetovej chodeckej špičky v kútiku poškuľuje aj po medailách. Hlavnou prioritou je však výrazne vylepšiť doterajšie umiestnenia na hrách. Tóth skončil v Aténach na 32. mieste a v Pekingu o šesť priečok vyššie. V oboch prípadoch však štartoval na 20 km trati. "Do tretice by to chcelo výrazné zlepšenie. Nebudem hovoriť o konkrétnych umiestneniach, ale cieľom je najlepšia desiatka a tam už je to také nabité a vyrovnané, že to môže dopadnúť všelijako. Takže budem spokojný s tým, keď to bude jednociferné číslo," uviedol.

Šancu na prienik do najlepšej desiatky naznačila už príprava, ktorá dvadsaťdeväťročnému členovi Vojenského športového centra Dukla Banská Bystrica vyšla veľmi dobre: "Príprava prebehla úplne bez problémov. S tréningami som veľmi spokojný, potrénoval som všetko a niekedy aj rýchlejšie, ako som plánoval. Nevyskytli sa žiadne komplikácie. Myslím si, že som veľmi dobre pripravený a forma je na slušnej úrovni."

Pred odletom si uvedomoval aj mierny tlak, veď slovenským atlétom sa doteraz v Londýne príliš nedarilo. "Žiaľ, nevychádza to úplne podľa predpokladov, aj keď nám Lucia Klocová včera troška zdvihla náladu. V tom finále je to otvorené a môže z toho byť veľmi dobré umiestnenie. Atletika je však taká nabitá, že každé miesto do osmičky je fantastické a verím, že Lucia to môže dosiahnuť. Škrty nám trošku spravila Martina Hrašnová. V tomto bola asi nevýhoda ME, atléti sa museli sústrediť na dva vrcholy, čo sa ukazuje ako nie najlepšie," okomentoval doterajšie výkony krajanov a dodal: "Atléti musia zdvihnúť latku v posledných dňoch, či už Lucia, my dvaja, či Marika Czáková na 20 km. Takže ešte sú tam šance na dobré umiestnenie."

Bátovský má jasno v tom, čo by bolo pre neho dobré umiestenie. "Keby som atakoval môj najlepší výsledok z Atén, čo bolo 18. miesto, tak by som bol veľmi spokojný. Pozitívne nás povzbudil už Anton Kučmín. Posledné dva roky sa spolu pripravujeme a aj teraz sme boli dennodenne spolu. Dúfam, že sa nám bude dariť podobne ako jemu," povedal. Kučmín obsadil v pretekoch na 20 km 23. miesto a časom 1:22:25 h si vytvoril osobné maximum.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok