Najvyšší súd volí predsedu, kiskovci žiadajú priamy prenos

TA3 TASR SITA
25.11.2019 11:09

Súdna rada bude opäť voliť nového predsedu Najvyššieho súdu. V septembrovom hlasovaní neuspel ani jeden z troch kandidátov, pričom v druhom kole voľby sa nemôže opäť uchádzať o túto funkciu. Strana exprezidenta Andreja Kisku Za ľudí žiada opätovne priamy prenos. Slovensko potrebuje predsedu NS SR, ktorý si ctí pravidlá, uviedla SaS.

Volia už druhýkrát

Juraj Šeliga zo strany Za ľudí pripomína, že aj pri poslednej neúspešnej voľbe mohla verejnosť sledovať celý proces prostredníctvom prenosu. Súdna rada bude voliť šéfa Najvyššieho súdu po druhýkrát v tomto roku, rozhodovať má medzi Alenou Šiškovou a Jánom Šikutom. Voľba sa uskutoční na verejnom zasadnutí, ktoré začne o 13:00, kandidáti sa najskôr budú prezentovať pred členmi najvyššieho poradného orgánu justície. K zvoleniu potrebujú získať minimálne desať hlasov členov Súdnej rady SR z osemnástich.

„Pri minulej voľbe Súdna rada na náš podnet zabezpečila online vysielanie vypočutia kandidátov na funkciu predsedu Najvyššieho súdu SR. Rovnakú výzvu som Súdnej rade adresoval i dnes, pretože voľba predsedu Najvyššieho súdu SR patrí medzi najdôležitejšie rozhodnutia súdnej rady. Nehovoriac o tom, že ide o jeden z najdôležitejších súdov v krajine, ktorý bude rozhodovať napríklad o odvolaní Mariana Kočnera, Aleny Zsuzsovej a ďalších,“ uviedol Šeliga.

Upozornili na kandidátku

Šeliga tiež pripomenul, že meno kandidátky Šiškovej sa objavilo aj v komunikácii Mariana Kočnera. „Rovnako, vzhľadom na medializované pochybnosti o bývaní pani Šiškovej a jej menovaní v komunikácii Máriána Kočnera, bude viac ako vhodné vidieť, ako sa členovia Súdnej rady budú na tieto otázky pýtať a ako bude pani Šišková na tieto otázky odpovedať. A toto má verejnosť právo vidieť,“ dodal.

Oprávnení navrhovatelia mohli predkladať návrhy na kandidátov do 4. novembra 2019. Šikutu na funkciu navrhol člen súdnej rady Branislav Jablonka, Šiškovú bývalá predsedníčka Najvyššieho súdu Daniela Švecová. Súdna rada už raz v tomto roku neúspešne hlasovala o novom šéfovi Najvyššieho súdu. Ten v súčasnosti vedie dočasne jeho podpredsedníčka Jarmila Urbancová.

SaS: Šišková je nevhodná

Informácie o porušovaní pravidiel kandidátkou na predsedníčku Najvyššieho súdu SR Alenou Šiškovou podľa sulíkovcov svedčia o jej nevhodnosti na túto funkciu. SaS reagovala na medializované informácie, že si sudkyňa Alena Šišková v rozpore s pravidlami, a pravdepodobne aj zákonom, nechávala platiť väčšinu nájomného za byt v historickom centre Bratislavy. „Takýto papalášismus je presne to, čo potvrdzuje oprávnenosť najhorších obáv zo správ z Kočnerovej Threemy, kde sa objavilo aj jej meno. Slovensko potrebuje predsedu Najvyššieho súdu, ktorý si ctí pravidlá a je hrdý na to, že ich dodržiava, nie niekoho, u koho čakáme, čo sa o ňom dozvieme z Kočnerovej Threemy,“ povedal poslanec Alojz Baránik.

Post predsedu Najvyššieho súdu SR nesmie podľa strany SaS zastávať osoba, o ktorej morálke existujú vážne pochybnosti. „Predsedu Najvyššieho súdu má byť najvyššou morálnou, ako aj profesionálnou autoritou pre všetkých slovenských sudcov. Vzhľadom aj na doterajšiu kariéru sudkyne Šiškovej, založenej skôr na karierizme a neopodstatnených ambíciách, než na výnimočnej odbornosti a vysokej osobnej morálke, by jej zvolenie za predsedníčku Najvyššieho súdu potvrdzovalo obavy, že sa harabinovská mentalita opäť zmocňuje vedenia nášho súdnictva,“ uzavrel Baránik.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok