V Mexiku udelili Moralesovi azyl. Zachránili mi život, hovorí

TA3 SITA
12.11.2019 22:45

Bolívijský exprezident Evo Morales pricestoval do Mexika, kde mu udelili azyl. Po príchode povedal, že po rezignácii musel opustiť Bolíviu pre obavy o svoj život.

Bolívijský exprezident Evo Morales, ktorý odstúpil v nedeľu zo svojho postu po týždňoch veľkých nepokojov a protestov, priletel v utorok do Mexika, ktoré mu udelilo azyl. Ako povedal hneď po prílete, mexický prezident Andrés Manuel López Obrador mu podľa neho zachránil život. Morales tiež prisľúbil, že napriek tomu, že sa proti nemu obrátila časť bolívijskej populácie, bude naďalej bojovať za to, o čom si myslí, že je správne. "Nezmením svoje názory len preto, že bol puč," povedal na letisku.

Prevoz Moralesa do mexického exilu pritom nebol vôbec jednoduchý. Mexiko poňho v utorok vyslalo lietadlo, ako však informoval mexický minister zahraničných vecí Marcelo Ebrard, celá operácia sa nakoniec výrazne skomplikovala a do poslednej chvíle nebolo jasné, či vyjde. Bolívijské úrady najskôr síce vydali povolenie pre pristátie mexického vládneho špeciálu, tesne pred samotným pristátím v bolívijskej metropole La Paz však toto povolenie zrušili.

Lietadlo sa tak, ešte stále bez Moralesa, vrátilo do Peru, odkiaľ predtým štartovalo. Bolívia následne povolenie obnovila a mexickému vládnemu špeciálu sa na druhý pokus podarilo v La Paz pristáť a bolívijského prezidenta vyzdvihnúť. V tom však zmenilo názor Peru a lietadlu odoprelo návrat. Hektická záchranná operácia však nakoniec dopadla šťastne, lietadlo s Moralesom pristálo namiesto Peru v Paraguaji a odtiaľ Moralesa neskôr previezli do Mexika.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok