Prvoradou úlohou je podľa Dzurindu dohodnúť so Smerom euroval

SITA
12.10.2011 00:42

Prvoradou úlohou troch koaličných strán SDKÚ-DS, Most-Híd a KDH bude podľa predsedu najsilnejšej strany Mikuláša Dzurindu presadiť ratifikáciu dodatku k eurovalu a minimalizovať tak ekonomické a politické škody na Slovensku.

Prvoradou úlohou je podľa Dzurindu dohodnúť so Smerom euroval

Mikuláš Dzurinda to vyhlásil na brífingu po tom, čo parlament nevyslovil dôveru premiérke Ivete Radičovej.

„Všetky tri politické strany, tak KDH ako aj politická strana Híd ako aj SDKÚ-DS sme odhodlaní takto konať,“ povedal Dzurinda. Odhodlanosť riešiť vzniknutú situáciu deklaroval aj predseda KDH Jan Figeľ ako aj predseda strany Most-Híd Béla Bugár. Podľa premiérky padla medzi tromi stranami dohoda, aby sa euroval schválil v NR SR čo najskôr.

K rokovaniam s opozičným Smerom o podpore navýšenia eurovalu ako aj rozšíreniu jeho kompetencii vyzvala predsedu SDKÚ-DS ako aj dvoch koaličných partnerov premiérka. „Vyzývam a prosím mojich koaličných partnerov a môjho predsedu SDKÚ-DS, aby sa obrátili s rokovaním na predsedu Smeru-SD a dohodli postup ratifikácie eurovalu, inak tá dnešná cena nemá zmysel,“ uviedla Radičová.

Mikuláš Dzurinda pritom pripomenul, že Smer má v súčasnosti obrovskú mieru zodpovednosti. „Zodpovednosť je predovšetkým na strane tých, ktorí vládu povalili,“ povedal Dzurinda s tým, že v parlamente sa vytvorila sa nová väčšina, a to strán Smer-SD, SNS a SaS.

Podľa poslanca Smeru a bývalého ministra financií Jána Počiatka sú riešením súčasnej situácie predčasné voľby, keďže vláda nie je schopná prijímať zásadné rozhodnutia. Smer je podľa Počiatka pripravený na rokovania s koaličnými stranami o podpore eurovalu, avšak za dostatočné vyvodenie dôsledkov považuje najsilnejšia opozičná strana predčasné voľby. „V prípade, že sa vyvodia politické dôsledky a zodpovednosť zo strán vládnej koalície, Smer je filozoficky za euroval,“ povedal Počiatek s tým, že vyslovenie nedôvery premiérke nie je dostatočné vyvodenie politických dôsledkov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok