99%: Inšpekcia MV potvrdila, že Spišiak porušil zákon

TA3, TASR
30.5.2012 17:23

Bývalý policajný šéf Jaroslav Spišiak porušil zákon. Dôvodom je jeho tlačová beseda o policajnej akcii pre údajne falošné podpisy strany 99 percent. Inšpekcia ministerstva vnútra rozhodla, že Spišiak sa tým dopustil disciplinárneho previnenia.

99%: Inšpekcia MV potvrdila, že Spišiak porušil zákon
SITA

Bývalý prezident Policajného zboru SR Jaroslav Spišiak konal v rozpore s ustanovením Trestného poriadku a dopustil sa konania, ktoré vykazuje znaky disciplinárneho previnenia, keď komentoval vyšetrovanie hnutia 99% - občiansky hlas na tlačovej konferencii krátko pred voľbami. Vyšetrovatelia však voči nemu nevyvodia disciplinárnu zodpovednosť, keďže už nie je zamestnancom rezortu vnútra. V tlačovej správe to konštatuje mimoparlamentné hnutie, odvolávajúc sa na výsledky inšpekcie ministerstva vnútra.

Tá však podľa informácií TASR zároveň odmietla trestné oznámenie hnutia voči Spišiakovi s tým, že nešlo o trestný čin. "Hnutie 99% považuje toto rozhodnutie inšpekcie na jednej strane za čiastočnú satisfakciu, no na strane druhej je neobyčajne alibistické. Trestné oznámenie na Jaroslava Spišiaka sme podali 7. marca, pričom vyšetrovateľ inšpekcie o ňom rozhodol až 22. mája," vyhlásil jeden z lídrov hnutia Ivan Weiss. Hnutie 99% v minulosti viackrát namietalo postup polície, ktorý podľa nich nakoniec ovplyvnil aj výsledok volieb. Svoj hlas mu nakoniec odovzdalo len 1,58 percenta voličov.

Rezort vnútra argumentuje tým, že podanie bolo na inšpekciu doručené 24. apríla. Rozhodnutie teda padlo v zákonnej lehote do 30 dní. "O trestnom oznámení inšpekcia MV SR rozhodla – a to jeho odmietnutím – nakoľko nebol dôvod na začatie trestného stíhania alebo iný postup podľa Trestného poriadku," píše sa v stanovisku sekcie kontroly a inšpekčnej služby.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok