Do Kiskovej strany vstupujú dve známe mená, starosta a aktivista

TA3 SITA TASR
6.6.2019 12:43

Končiaci prezident Andrej Kiska bude mať v strane dve známe mená. Súčasťou vznikajúceho zoskupenia bude starosta Spišského Hrhova Vladimír Ledecký aj aktivista, ktorý pred pár dňami odišiel z iniciatívy Za slušné Slovensko - Juraj Šeliga.

Do Kiskovej strany vstupujú dve známe mená, starosta a aktivista
TASR/František Iván

Chce sa venovať najmä rómskym témam

Vstup do strany oznámil Ledecký na sociálnej sieti s tým, že sa chce venovať najmä rómskym témam. „Kým sa nám v Spišskom Hrhove žije dobre, východ Slovenska sa vyľudňuje. S ním aj ďalšie regióny. Pred rómskou témou dávajú politici hlavu do piesku, kým rómska populácia rastie a nenachádza cestu von z osád a chudoby. Pomoc regiónom riešia od stola ľudia v Bratislave a nemajú šajnu, čo naše regióny skutočne sužuje. Nevidia príbehy rodín, kde obaja rodičia opatrujú seniorov v Rakúsku, lebo závod, kde celý život pracovali, zavreli. Nevidia ani poľnohospodárov. Nevidia, lebo sú ďaleko od života v malých mestách a dedinách, ktoré paradoxne tvoria najväčšiu časť Slovenska,“ napísal Ledecký.

Podľa Ledeckého Rómovia v Spišskom Hrhove „pracujú, zveľaďujú obec, bývajú v murovaných domoch, rómske deti chodia do školy, kým inde žijú v chatrčiach a točia sa v začarovanom kruhu úžery a vylúčenia." Kiska začiatkom apríla oznámil, že zakladá novú politickú stranu. Vtedy povedal, že ďalšie informácie zverejní až po skončení mandátu prezidenta 17. júna.

S Kiskom sa dohodli minulý piatok

Šeliga pre Denník N prezradil, že s Kiskom sa dohodol minulý piatok. "Viem, čo chcem urobiť. No rovnako viem, že časť tej roboty som mohol odrobiť na námestiach a časť tej roboty môžem a musím skúsiť odrobiť v politike. Straníckej. Tak je to rozdelené a tak je to u nás nastavené. Každá má svoje možnosti a svoje limity. Každá je potrebná," konštatoval v súvislosti s tým, že odišiel z iniciatívy, ktorá stála za nedávnymi protestami. 

"Jednou z našich hlavných tvárí bol od začiatku Juraj Šeliga. Juraj už ďalej nebude vystupovať ako hovorca iniciatívy a rozhodol sa, že z nej odstupuje. Naša iniciatíva nikdy nebola iba o jednom človeku, ale jeho práca, odhodlanie a hlavne osobná obeta boli mnohokrát to, čo celú iniciatívu ťahalo napred a preto môžeme vyjadriť len veľkú vďaku za celé jeho pôsobenie v iniciatíve," uviedli v tlačovej správe po jeho odchode predstavitelia iniciatívy Za slušné Slovensko.

Chcel by centristickú stranu

Kiska v aprílovej relácii TA3 V politike o novej strane prezradil viac. Chce byť predsedom aj volebným lídrom. „Musíme sa sústrediť, aby sme prebrali moc a zodpovednosť a zložili novú slušnú vládu. Musíme sa zjednotiť a ukázať, že sme jednotný front, ktorý chce a dokáže do slovenskej politiky priniesť slušnosť,“ povedal Kiska. 

„Som zástancom zlatej strednej cesty, a táto naša nová strana by preto mala byť centristickou. Aj ľudia, ktorých som oslovil, nie sú nositeľmi extrémnych hodnôt, či už doprava, alebo doľava. Žiaden extrém podľa mňa totiž nie je dobrý,“ dodal.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok