Používate anténu? Budete si musieť opäť naladiť programy

TA3 TASR
24.4.2019 13:46

Televíznych divákov sledujúcich vysielanie cez anténu čaká zmena. O svoje programy síce neprídu, no budú si ich musieť znovu naladiť.

Používate anténu? Budete si musieť opäť naladiť programy
TASR/AP

Programy zostanú

Z dôvodu postupného uvoľňovania 700 Mhz pásma, ktoré má byť podľa rozhodnutia Európskej únie pridelené telekomunikačným operátorom pre využitie 5G siete, mení voľné vysielanie cez anténu svoje vysielacie frekvencie. Zmena súvisí s uvoľnením približne 40 percent súčasných frekvencií v prospech mobilnej siete a nahradením týchto frekvencií inými. „Plánovanou zmenou televízni diváci neprídu o programy, na ktoré sú zvyknutí,“ ubezpečil na tlačovej konferencii Ivan Peschl, generálny riaditeľ spoločnosti Towercom, ktorá prevádzkuje digitálne terestriálne vysielanie na Slovensku.

Drvivá väčšina voľne dostupných televíznych staníc je totiž zaradená v multiplexe 2 a 3, ktoré nemenia svoj vysielací štandard DVB-T. "Jediné, čo teda používateľov čaká, je to, že v určitom čase budú musieť preladiť, resp. znovunaladiť televízne stanice na svojich televízoroch alebo set top boxoch," ozrejmil Peschl.

Kvalitu príjmu to neovplyvní

Technický riaditeľ spoločnosti Zsolt Nagy doplnil, že k zmene bude postupne prichádzať v jednotlivých regiónoch Slovenska, od júla 2019 do konca júna 2020. "Vysielací štandard a technické parametre sa meniť nebudú, zmena neovplyvní pokrytie či kvalitu príjmu,“ uistil Nagy. Upozornil tiež, že do novšieho vysielacieho štandardu DVB-T2 prejdú programy v Multipexe 1, na príjem programov v tomto balíčku bude preto potrebný prijímač s podporou tohto štandardu.

Na zmenu bude divákov upozorňovať multimediálna informačná kampaň. „Má dve časti, po prvej všeobecno-informačnej nastúpi cielená regionálna kampaň zameraná už na samotný čas a nevyhnutnosť znovunaladiť si programy,“ uviedla marketingová riaditeľka spoločnosti Miroslava Letková. O zmene, dôvodoch, harmonograme i potrebných krokoch bude informovať stránka www.cezantenu.sk. Takisto bude k dispozícii v pracovných dňoch od 8. do 21. h informačná linka 0800 611 211, otázky môžu používatelia poslať aj mailom na  info@cezantenu.sk.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok