Hlasovanie sa skončilo remízou, svojím "nie" rozhodol až predseda

TA3 TASR
3.4.2019 20:23

Dolná snemovňa britského parlamentu odmietla pokračovať v indikatívnych hlasovaniach o alternatívach brexitu. Po tom, ako sa hlasovanie o tejto otázke skončilo nerozhodne pomerom hlasov 310 k 310, rozhodol svojím hlasom v neprospech poradných hlasovaní predseda Dolnej snemovne John Bercow.

Hlasovanie sa skončilo remízou, svojím "nie" rozhodol až predseda
SITA/AP

Po tom, ako sa hlasovanie o tejto otázke skončilo nerozhodne pomerom hlasov 310 k 310, rozhodol svojím hlasom v neprospech poradných hlasovaní predseda Dolnej snemovne John Bercow.

Ako upozorňuje Sky News, išlo o prvý prípad za posledných vyše 25 rokov, keď musel pre nerozhodný počet hlasov poslancov hlasovať aj predseda Dolnej snemovne. Naposledy nastala podobná situácia v roku 1993 počas rokovania o Maastrichtskej zmluve. V ďalšom kole hlasovaní prešiel o jeden hlas návrh zaväzujúci britskú premiérku Theresu Mayovú požiadať o ďalšie odloženie termínu brexitu s cieľom vyhnúť sa odchodu Spojeného kráľovstva z EÚ bez dohody.

Spojené kráľovstvo malo pôvodne Úniu oficiálne opustiť 29. marca. Mayová však 22. marca na summite EÚ v Bruseli dosiahla odklad brexitu v prípade neschválenia dohody do 12. apríla s tým, že dovtedy by mal Londýn informovať svojich európskych partnerov, ako si predstavuje ďalší postup. Európski lídri zvolali na 10. apríla mimoriadny summit, na ktorom buď zvážia žiadosť Británie o odklad brexitu, alebo prerokujú na poslednú chvíľu prípravy na brexit bez dohody.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok